Историја српског народа страдалничка и часна, историја народне побједe

09.05.2023.

Наша историја, историја српског народа је страдалничка и часна, историја народне побједе, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на обиљежавању Дана побједе над фашизмом у Бањалуци, а говор је започео минутом ћутања за страдале у Србији у два масовна убиства.

– Овај дан припада свима који су страдали у четири године рата који је наметнуо фашизам. Борба је била часна, многи су дали живот јер су сматрали да је то часно – рекао је Додик.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Милорад Додик (@mdodik.official)

Истакао је да је народноослободилачка војска несумњиво била антифашистичка, али Срби су имали и отаџбински покрет.

– Народноослободилачку борбу су у оквиру партизанске и отаџбинске војске доминантно провели Срби, нису нужно били везани за идеологију, али јесу за слободу свог народа. Истовремено са борбом кренула је 1928. године и сатанизација српског народа. Република Српска је антифашистички пројекат – рекао је Додик.

Поручио је да је Републила Српска антифашистичка држава и да ће то остати по свом обиљежју.

– Данас Република Српска живи свој пуни демократски и уставни потенцијал. БиХ није хијерархијски посложена држава. Настоје да направе унитарну и централизовану земљу настоје да нам отму имовину – рекао је Додик.

Истакао је да мора да се афирмише идеја о националној држави Срба.

– Морамо се окупити око идеје Републике Српске као самосталне државе ако наставе да нам одузимају уставну позицију – поручио је Додик и додао да ће Српска наставити да се гради.

– Унаприједити болнице и бање је наш приоритет у наредном периоду. У сталној борби с унутрашњим потребама развоја, данас је Српска стабилна заједница и живи више од три деценије. Српска има намјеру да буде јача већа и стабилнија. Треба да рјешавамо проблеме борачке популације. Нека живи Република Српска, Србија, Русија, српски и руски народ – поручио је Додик.

Подијели: