Иза Западнобалканске четворке крије се идеја о великој Албанији

30.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је новоснована Западнобалканска четворка заправо “албанска четворка” иза које се крије стара идеја о великој Албанији, те истакао да је српски национални циљ уједињење Републике Српске и Србије.

“Ево, ја сад кажем да је наш циљ уједињење, а то значи да ћемо се одвојити од БиХ и припојити Србији. Ја то озбиљно мислим и ми само бирамо тренутак када ћемо то урадити. Ту није ништа спорно”, изјавио је Додик новинарима у Фочи.

Он је рекао да за два дана очекује коментаре на ову његову изјаву.

Додик је образложио да је Западнобалканска четворка у суштини некаква албанска четворка, јер су ту Албанац из Сјеверне Македоније, Албанац са Косова, Албанац из Албаније и власт из Црне Горе таква каква јесте.

“Они прије свега покушавају да направе причу о `великој Албанији`, а само се покривају том причом о Европи”, оцијенио је Додик.

Западнобалканска четворка основана је у Скопљу, а чине је Сјеверна Македоније, Албанија, Црна Гора и самопроглашено Косово.

Министар спољних послова Сјеверне Македоније Бујар Османи навео је да је платформа Западнобалканске четворка “у складу са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ, али и са демократским вриједностима и принципима”.

Драго ми је да је Блинкен чуо за мене, али имовину Српске не дам

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да му је драго да је амерички државни секретар Ентони Блинкен чуо за њега и коментарише га, али је указао да је суштина у лажном информисању Амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија о стању у БиХ и у питању имовине које се Српска никада неће одрећи.

“Драго ми је што је тај Блинкен чуо за мене, па ме коментарише. Драго ми је да сам на неком његовом дневном реду, а поготово ми је драго што сматра да сам толико велики да могу да ме упореде са Путином, који је несумњиво лидер једне од највећих земаља на свијету”, рекао је Додик новинарима у Фочи.

Што год Блинкен мислио о Путину, навео је Додик, Путин је легитимни предсједник Русије, као што је и Блинкен легитимни државни секретар, што треба признати као чињеницу.

“То што они њему /Путину/ приписују, па приписију и Американцима свашта, па шта да радимо”, рекао је Додик.

Он је истакао да је суштина у лажном информисању америчког амбасадора у БиХ о стању у БиХ.

“Они су покренули процес одузимања имовине Републици Српској и то се, наравно, неће десити. Не може ни сила Америке да нам наметне да се одрекнемо наше имовине. Они могу отети, али нашом вољом и нашом свијешћу не могу”, рекао је Додик.

Он је нагласио да су Срби гинули и страдали јер су сматрали да треба да одбране грунт, имовину и слободу. И данас сви слободни људи који живе у Српској разумију да се без ресурса не може.

“Они упорно хоће да нам одузму ресурсе и да их пребаце на проклето Сарајево. Ми не желимо да се то деси, ми не волимо Сарајево. Морају да разумију да је то за нас муслимански центар. Ми идемо тамо само зато што мора”, истакао јер Додик.

Он је навео да из Сарајева одлазе и они Срби и Хрвати који су тамо преживјели рат јер неће више да живе у таквим околности, иако може да разумије да је америчком амбасадору у БиХ тамо фино јер када дођу у БиХ те дипломате постану моћне, добијају резиденције и живе лијепо.

“Али, нама није лијепо и нећемо да то прихватимо. Питање имовине је ријешено Дејтонским споразумом и Уставом БиХ. Ни о каквој имовини нећемо да причамо. Ако мислите да нам треба отети, пробајте”, рекао је Додик.

Додик је напоменуо и да је добио изборе у демократском процесу, док амерички избори имају неке своје проблеме па се и дан данас суде по судовима, а у Српској нико.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен навео је на “Твитеру” да “напади предсједника Републике Српске Милорада Додика на основна права и слободе у Републици Српској показују да је на ауторитарном путу предсједника Русије Владимира Путина”, те да “Стејт департмент, којег заступа амбасадор Мајкл Марфи, наставља да се залаже за демократску и просперитетну будућност коју сви грађани БиХ заслужују”.

Додик подржао Милатовића

Предсједник Републике Српске Милорад Додик подржао је Јакова Милатовића кандидата Покрета Европа за предсједника Црне Горе.

– Јуче је бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић подржао Мила Ђукановића, па сам ја подржао сада његовог противкандидата. И они би рекли што се мијешам у њихове ствари, ево ја сада подржавам Јакова Милатовића. Мислим да је зло за српски народ ако Мило Ђукановић побиједи – рекао је Додик данас у Фочи.

Каже да треба сваки Србин, који држи до себе, сваки Црногорац који држи до добрих односа са српским народом, са српским државама Србијом и Републиком Српском, да гласа против Мила Ђукановића.

– То је нешто што је апсолутно, ако муслимани у Сарајеву сматрају да је Мило Ђукановић добар за њих, то значи да је за нас лош. Позивам све који гласају, да гласају за Јакова Милатовића, јер ако Мило Ђукановић настави да буде предсједник, то је антисрпска позиција. Мило Ђукановић је без става Србије признао Косово, није оклијевао да то уради – истакао је Додик.

(Срна)

Подијели: