Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

01.10.2022.

Izjava ministarke spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković u vezi sa referendumom o priključenju Rusiji četiri oblasti u Ukrajini dokaz je da se spoljna politika BiH raspala, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da se “spoljna politika BiH isključivo vodi u Presjedništvu BiH”.

– Ja kao član ovog tijela nisam obaviješten ni o kakvom sastanku na kojem su zauzezi ti stavovi. Da bi došli do stava BiH mora da se prođu određene procedure, koje nisu poštovane. Nastavlja se sa starom praksom jednostranog saopštavanja stavova. Predsjedništvo BiH ne može da funkcioniše, da zauzme stav jer su u Sarajevu navikli da ovo tijelo samo “aminuje” njihove stavove – poručio je Dodik.

Dodik je napomenuo da to nije stav BiH, nego još jedan dokaz kršenja zakona i Ustava BiH i ustavnih ovlašćenja.

– To je u sferi krivične odgovornosti, ali ne vrijedi da bilo koga u Sarajevu tužite po sistemu “kadija te tuži kadija ti sudi”. Oni samo presuđuju nama, godinama vode istrage, a njih ekspresno oslobađaju kao šefa Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmicu koji je imao lažnu diplomu i lažno se predstavljao – rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je naveo da “kada imate pod svojom kontrolom sudove kao što to imaju u Sarajevu, ne treba da se brinete za obim krivičnog djela koji činite, ako ste musliman u Sarajevu”.

– Ako ste Srbin, morate da strepite svakodnevno šta će on učiniti. Tako je i u ovom slučaju, ne vrijedi juriti pravdu u bilo kojoj pravosudnoj instituciji – naveo je Dodik.

Dodik je ocijenio da referendum kao princip odlučivanja niko ne može da ospori i u slučaju referenduma u oblastima u Ukrajini BiH nije zauzela stav.

– Naš stav je da je pravo naroda na opredjeljenje u svim sredinama gdje postoji kvalifikacija koje je dala Povelja UN i koja kvalifikuje narode kao nosioce suvereniteta sve do prava na referendum o otcjepljenju. To ne može niko da ospori, a drugo su svakodnevne geopolitičke igre Rusije i Zapada. I čim se na Zapadu o tome progovori, zna se po starom sistemu da će isti stav zauzeti i u Sarajevu – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je referendum nešto na šta i Srpska računa u budućnosti na kojem će odlučiti o svom statusu, te da vjeruje da će to “biti skoro”.

Podijeli: