Изјава Турковићеве доказ да се распала спољна политика БиХ

01.10.2022.

Изјава министарке спољних послова у Савјету министара Бисере Турковић у вези са референдумом о прикључењу Русији четири области у Украјини доказ је да се спољна политика БиХ распала, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је нагласио да се “спољна политика БиХ искључиво води у Пресједништву БиХ”.

– Ја као члан овог тијела нисам обавијештен ни о каквом састанку на којем су заузези ти ставови. Да би дошли до става БиХ мора да се прођу одређене процедуре, које нису поштоване. Наставља се са старом праксом једностраног саопштавања ставова. Предсједништво БиХ не може да функционише, да заузме став јер су у Сарајеву навикли да ово тијело само “аминује” њихове ставове – поручио је Додик.

Додик је напоменуо да то није став БиХ, него још један доказ кршења закона и Устава БиХ и уставних овлашћења.

– То је у сфери кривичне одговорности, али не вриједи да било кога у Сарајеву тужите по систему “кадија те тужи кадија ти суди”. Они само пресуђују нама, годинама воде истраге, а њих експресно ослобађају као шефа Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић Осмицу који је имао лажну диплому и лажно се представљао – рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је навео да “када имате под својом контролом судове као што то имају у Сарајеву, не треба да се бринете за обим кривичног дјела који чините, ако сте муслиман у Сарајеву”.

– Ако сте Србин, морате да стрепите свакодневно шта ће он учинити. Тако је и у овом случају, не вриједи јурити правду у било којој правосудној институцији – навео је Додик.

Додик је оцијенио да референдум као принцип одлучивања нико не може да оспори и у случају референдума у областима у Украјини БиХ није заузела став.

– Наш став је да је право народа на опредјељење у свим срединама гдје постоји квалификација које је дала Повеља УН и која квалификује народе као носиоце суверенитета све до права на референдум о отцјепљењу. То не може нико да оспори, а друго су свакодневне геополитичке игре Русије и Запада. И чим се на Западу о томе проговори, зна се по старом систему да ће исти став заузети и у Сарајеву – рекао је Додик.

Додик је истакао да је референдум нешто на шта и Српска рачуна у будућности на којем ће одлучити о свом статусу, те да вјерује да ће то “бити скоро”.

Подијели: