Изванредан изборни резултат, вјерујем да ћемо га чак и поправити

04.10.2022.

СНСД је постигао завидне резултате на Општим изборима, али то нису коначни резултати и надамо се да ћемо те бројке и повећати, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у емисији Специјал.

– Подаци ЦИК-а се подударају да нашим подацима и заснивају се на записницима са гласачких мјеста који су потписани. Ми смо се опредијелили да објављујемо само оне записнике који су попуњени – истакао је Додик.

Каже да је ЦИК наредио да се прво броје гласови за Парламентарну скупштину БиХ, а тек онда за предсједника Српске.

– Тако да су резултати каснили, а било је и неважећих листића. На крају, то је био тренутак када смо прогласили побједу на изборима – истакао је Додик.

Нагласио је да избори нису забава, већ обавеза.

– Ми нисмо они који се шале. Одржали смо 137 митинга, преко 270.000 људи било је на њима. Наша кампања је била позитивна, није била усмјерена на трач. С друге стране једини програм опозиције била је мржња према Милораду Додику. А избори се не добијају мржњом, већ озбиљним радом – поручио је Додик.

Истакао је да је Бањалука највећи град, који воли, али каже он, није довољно побиједити само у Бањалуци да би били укупни побједници избора.

– Можда смо и ми сами криви јер нисмо довољно на прави начин предочили наш програм – рекао је он и додао да поштује право грађана на њихов избор.

– Одмах након избора се видио раскол у опозицији јер су само пратили своје кандидате. Ипак, Шаровић је био коректан након избора и честитао Цвијановићевој – каже Додик.

Сматра да је ово велика побједа СНСД-а, и да је то добро за Републику Српску, и регионално и глобално.

– Та политика нас држи на геополитичкој карти свијета, јер велике силе сваких шест мјесеци воде разговоре о БиХ – поручио је он.

Нагласио је да је за Републику Српску најважније мјесто предсједника Српске, уз уважавање свих осталих функција.

– Тако сам се понашао и у Сарајеву. Члан Предсједништва БиХ је кадар из Републике Српске, и то је само једна у низу функција. БиХ не бира ни један свој орган, сви ти органи се састављају из Републике Српске и Федерације БиХ. Исто тако и Савјет министара. БиХ га не бира – каже Додик.

Ми заступамо политику Републике Српске, каже он, а не БиХ.

– Формираћемо Владу врло брзо, јер заједно са коалиционим партнерима имамо преко 60 одсто гласова. Разумијем вријеме које долази, и потребно је да се окупимо сви – истакао је Додик.

Поручио је да није слабост СНСД-а ако жели јединство, како то опозиција тумачи, јер ево, сада су побједници.

– У СДС-у има веома коректних људи. Ми немамо ништа против патриотског СДС-а, али имамо против оних који су гледали само своје лично позиционирање – истакао је Додик.

Додик каже да разумије вријеме које долази, и због тога каже он, разумије и колико нам је потребно јединство, као и да  очекује и од других да то разумију.

– Најважније је да сачувамо мир. У разговору са одређени земљама желимо да будемо дио енергетске солидарности. Ако сте са неким државама, понудићете им неки вишак струје који имамо, а они ће понудити нешто шта нама недостаје. Ријеч је о регионалној причи – истакао је он.

Додао је да Српска води одговорну политику.

– Увјерен сам да ће само оне државе, а Српску тако доживљавам, које имају стабилну политичку владу, превладати ова тешка времена, и то много лакше него неки други – каже Додик.

Подијели: