Oдбраном западнокрајишких општина спријечено етничко чишћење Срба

18.09.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је одбрана западнокрајишких општина један од најзначајнијих догађаја у новијој историји српског народа која не смије бити заборављена упркос сталним и упорним извртањем чињеница и наметањима разних двоструких аршина који нису базирани на истини, чињеницама и правди.

“Република Српска, створена у миру, 9. јануара 1992. године, током Одбрамбено-отаџбинског рата брањена је крвљу и животима најхрабријих српских синова, а то је, нажалост, на својој кожи у великој мјери осјетио народ западнокрајишких општина гдје је, пред сами крај рата, за само неколико дана мучки убијено на стотине људи, међу којима је значајан број цивила, дјеце, жена и стараца”, рекао је Додик поводом 28 година од одбране западних граница Републике Српске од напада хрватске регуларне војске.

Предсједник Српске је указао да је битка за одбрану западнокрајишких општина била једна од пресудних за очување Републике Српске имајући у виду план регуларне Хрватске војске чија је намјера била да окупира Бањалуку и тако омогући хрватско-муслиманским снагама да наставе нападе даље према ријеци Дрини.

“У том крвавом походу српски народ доживио би судбину својих сународника из Републике Српске Крајине или Сарајева. Намјера непријатеља је била јасна – етничко чишћење свега што се српским именом зове”, нагласио је Додик.

Захваљујући херојству, саборности, одлучности и храбрости припадника Војске Републике Српске и српског народа који је бранио и одбранио ову територију, рекао је Додик, спријечено је још једно стравично страдање нашег народа, етничко чишћење и егзодус неслућених размјера.

Предсједник Републике Српске је подсјетио да ову акцију регуларне Хрватске војске никад није осудио ниједан суд, нити је било ко одговарао за злочине без милости.

“Напротив, свих ових година дио међународне заједнице и они са којима смо заједно били у Првом и Другом свјетском рату и борили се против фашизма сада покушавају на сваком кораку да нас унизе и понизе, да умање српске жртве и да нас прогласе агресорима и кривцима за све што се збивало у протеклом рату на простору бивше Југославије. Али, упркос притисцима који долазе са свих страна, никада никоме нећемо дозволити да изврће историју и да од жртве прави џелата, а од српског народа кривца за оно за шта није био крив”, поручио је Додик.

Он је рекао да је крајње лицемјерно и безобразно да Срби који су ослободили територију бивше Југославије од фашиста и нациста, сада постају агресори на својој земљи и на својим огњиштима, а они који су стварали нацистичке државе наједном постају ослободиоци и “невине” жртве.

“То нам је разлог више да се држимо заједно, да будемо јединствени, јер само тада не можемо бити поражени. Зато јединство и саборност око наших највећих вриједности, Републике Српске и свог народ, морају бити наш пут и наш путоказ. Без јединства и слоге тешко је доћи до циља, до заштите и очувања Републике Српске и свог народа, а сви добро знамо да је Република Српска једини гарант опстанка Срба на овом простору”, нагласио је Додик.

Он је нагласио да и сада, исти они који су нас убијали у рату насрћу и кидишу на Републику Српску свим средствима са жељом да оно што нису могли у рату да спроведу у миру.

“Наш задатак је да се боримо за поштивање слова Дејтонског мировног споразума, да сачувамо Републику Српску и права Срба ради наших потомака, али и наших предака који су својим животима платили слободу коју данас имамо. Не смијемо дати ни педаљ Републике Српске, ниједно право нам не смије бити отето, јер ми смо своји на своме и не смијемо себи дозволити луксуз да срамотимо своје претке и потомке. Република Српска је изнад свега, изнад уцјена, притисака и пријетњи, чувајући Републику Српску чувамо своју прошлост, садашњост и будућност”, поручио је Додик.

Подијели: