“Кандидатски статус не значи ништа ако ствари остану исте”

13.10.2022.

Имати кандидатски статус је добро и значајно и то је нова димензија за БиХ, али ако то значи да и даље остаје лажни човјек, онда је и лажна порука ЕУ, изјавио је српски члан Предсјендиштва БиХ Милорад Додик на конференцији за новинаре у Будимпешти.

Додик је нагласио да је и са Орбаном разговарао о најављеној кандидатури, могућим предностима и ономе што би представљало проблем за БиХ око кандидатског статуса за чланство у ЕУ, као и да је изнио свој став.

– Ако ствари остану исте, а нама дају кандидатски статус не видим да је то промјена. То ништа не значи ако је само камуфлажа, ако ће у БиХ остати лажни високи представник, странци судије, инволвирати међународна заједница до непримјерених ниова. Онда је то само изговор некима овдје у Европи да могу да причају како су нешто напредовали – поручио је Додик.

Додик је захвалио свима, прије свега европском комесару за проширење Оливеру Вархељију и високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепу Борељу који су уложили свој ауторитет да погурају ту иницијативу.

– То је приједлог, али наша крајња мјера ће бити да ли ово стварно значи оно што су нам упорно говорили у ЕУ – када дођете у кандидатски статус онда нема високог представника, ОХР-а, страних судија, морате бити суверена земља, наводно БиХ – рекао је Додик.

Додик је истакао да је данас из Будимпеште телефоном разговарао са Оливером Вархељијем о томе шта би било охрабрујуће за читав тај процес, да су договарали о томе шта би могли да ураде, а шта не.

– Видјећемо. Ја ћу позвати неке наше људе па да сагледамо шта је то за нас добро – навео је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је на састанку  са мађарским премијером Виктором Орбаном разговарано о стратешким, билатералним и питањима о Европској унији и кандидатском статусу БиХ.

Додик је на конференцији за новинаре рекао да је увијек добро разговоарти са пријатељем, који нема калкулација и партенрски се односи према Републици Српској.

– Наши односи су заиста одлични, Мађарска је чланица ЕУ, она која се показала објективном и која познаје Балкан. Развићемо пројекат о пољопривреди, другу и трећу фазу све до 100 милиона евра. Долази тешко вријеме за енергетику, што Мађарској представља проблем. Мађари као народ желе да сачувају свој идентитет у Европи, морате бити оригинални и имати свој став – рекао је Додик.

У понедјељак каже биће састанак радне групе Српске и Мађарске везано за енергетику.

– То је питање од великог значаја за Европу, па и за Мађарску. Разговарали смо о енергетској ситуацији и ономе што би се у радном наслову могло назвати “Енергетска солидарна заједница”. То значи да земље које желе да буду дио ње могу и треба да своје енергетске расположиве капацитете дају на увид и да се користе – истиче Додик.

Додик је истакао да су то проблеми које ће бити потребно рјешавати, нагласишви да ће од тога зависити суверенитет самих држава и нација на овим просторима, што Мађарска разумије.

– Ми хоћемо да будемо суверени на простору Републике Српске, да се наша права осигурају у складу са Уставом БиХ и изван њега нисмо спремни ништа да радимо у оквиру БиХ. То је наша политика – рекао је Додик.

Додик наводи и да су разговарали о најављној кандидатури и могућим предностима за чланство БиХ у ЕУ.

– Хвала свима који су учинили све, прије свега комесару Верхаљију. Ако нам одобре кандидатски статус, а стање остане исто, ја не видим да је то икакав напредак – оцијенио је Додик.

Подијели: