Колико је имена живих људи уклесано на споменицима у Поточарима, а ЦИПС нема евиденцију о њима

28.06.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да се поставља питање колико је имена живих људи уклесано на надгробним споменицима у Поточарима, а да ЦИПС нема никакву евиденцију о њима, јер живе у Шведској, Њемачкој, Канади, Аустралији и другим земљама.

“Увјерен сам да их има бар три, четири пута више од оних 87 имена које смо ми открили”, рекао је Додик новинарима у Језеру коментаришући тврдње из Федерације БиХ да су се имена живих грешком нашла на споменицима у Поточарима.

“Како неко може рећи да је грешка, а ради се о више од 80 људи за које постоје подаци ЦИПС-а да су живи. Сад ће они мрцварити том причом о истрагама, али шта се има истраживати? Погледате податке и јасно видите да ли је неко жив или није”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео примјер возача у општини Сребреница, чије име је уклесано на спомен-обиљежје у Поточарима као да је жртва, а он је жив, зарадио пензију у Републици Српској коју прима од Фонда за пензијско-инвалидско осигурање Српске.

“И сад је то грешка. То се не зове грешка, већ подвала. И та подвала мора да постане јасна свима, па и онима који то бране”, нагласио је Додик.

Подијели: