Конаковић и Бећировић не говоре у име БиХ

25.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић и министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић покушавају да наметну оно што је наратив Сарајева и муслимана у БиХ као став БиХ и оцијенио да таква политика не води доброме.

– Мислим да та политика не води доброме и неће довести до тога да имамо компактан рад у Савјету министара. Уколико се тако настави, ми ћемо наше позиције редефинисати о свему томе – изјавио је Додик Срни.

Додик је рекао да се очигледно наставља стара пракса без обзира што су покушали на нивоу БиХ формирати нове органе власти.

– Видимо да господин Денис Бећиревић из своје мржње према Републици Српској и Србима, према Русији, покушава да се лажно представи као онај који говори у име БиХ. Наравно да он не говори у име БиХ, него муслимана који су њега изабрали – навео је Додик.

Према његовим ријечима, Бећировић не може да говори у име БиХ јер то није предвиђено Уставом.

– Тај исти који покушава себе да промовише у некога ко поштује међународно право, апсолутно крши међународно право, лажно се представља, лажно износи тврдње, говори у име БиХ ставове који никада нису усаглашени на органима БиХ и наставља да производи проблеме у БиХ – додао је Додик.

Он је нагласио да Бећиревића нико није питао у вези додјелом ордена руском предсједнику Владимиру Путину.

– То је била наша суверена одлука и ми смо ту одлуку донијели и додијелили Владимиру Путину орден. То је признање за наш дугогодишњи рад и нема никакве везе са Украјином и оним што се у Украјини дешава – додао је Додик.

Он је навео да се Бећировић покушава представити као неко ко је требао да буде питан, као неко ко треба дати коначну ријеч о томе.

– Мислим да се он мало преиграо око свега овога и да ће веома брзо доћи до раскола у самом Предсједништву и у односима на нивоу БиХ уколико се овако настави – нагласио је Додик.

Он је напоменуо да Уставом није предвиђено да ни српски, ни муслимански ни хрватски члан Предсједништва говори у име БиХ, ако то нису одлуке органа БиХ, прије свега Предсједништва.

– Бећировић је дајући изјаву поводом наводне годишњице сукоба у Украјини све је промашио, лажно се представио и лажно тврдио да је то политика БиХ. То, наравно, није политика БиХ него муслимана и њега који муслимане представља – навео је Додик.

Додик каже да је мислио да су у комуникацији са министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем ријешени неки проблеми у вези са политичким представљањем.

– Конаковић је министар иностраних послова у БиХ и у том погледу треба да представља усаглашену политику, а не политику коју он мисли да треба. Исто као и Бећировић и он покушава да наметне оно што је наратив Сарајева, муслимана у Сарајеву и муслимана у БиХ као став БиХ – додао је Додик.

Према његовим ријечима, немогуће је бити толико наиван или безобразан, или једно или друго, и говорити како се мора пратити политика ЕУ и да је он /Конаковић/ тај који то спроводи, апсолутно занемарујући да је за сваку одлуку о придруживању политике ЕУ потребно донијети ставове органа БиХ.

Он је додао да такви ставови органа БиХ нису постојали, прије свега Предсједништва, и да Конаковић прави кривично дјело тиме што шаље своју инструкцију амбасадору БиХ у УН без става БиХ, односно без става Предсједништва.

– У том погледу, сада наивно или безобразно се понашајући и говорећи о томе како ето ми нешто не разумијемо, а он и неки други у Сарајеву то разумију и дају као њему за право да он може нешто да учини и прекрши закон – рекао је Додик.

Пошто о томе није разговарано и Конаковић није ни сматрао за потребним да се консултује са њим нити са Цвијановићом о тим питањима, а они су вјеровали да ће тако нешто да буде, Додик сматра да је сасвим простојно да и на овај начин одговоре и да кажу Конаковићу да та политика “прављења луде” неће помоћи у рјешавању укупних односа у БиХ.

Према његовим ријечима, министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић ни овај пут у многим ставовима није говорио у име БиХ.

– Он је говорио у име своје приче и о односу свог народа Бошњака, муслимана. Мислим да је, уколико се жели одржати радна атмосфера новог Савјета министара и новог Предсједништва БиХ, апсолутно потребно поново одржати консултације и видјети на који начин ћемо дјеловати, иначе ће се све распасти као кула од карата – нагласио је Додик.

Додик је навео да отићи било гдје у посјету подразумијева унапријед усаглашену платформу, унапријед усаглашену политику коју треба усагласити на нивоу БиХ, а не о томе “правити се луд” и само промовисати своје ставове и о свему томе говорити.

Конаковић је рекао јуче да “чуди бурна реакција представника Републике Српске” на његову инструкцију амбасадору БиХ у УН Свену Алкалају о начину гласања у УН о резолуцији којом се Русија позива да се повуче из Украјине, иако за то није било консензуса у Предсједништву БиХ, те истакао да његова инструкција произлази из “поштовања обавеза из кандидатског статуса БиХ да прати спољну политику ЕУ”.

Бећировић је, поводом годишњице од почетка руске специјалне операције у Украјини, саопштио да осуђује политику предсједника Руске Федерације Владимира Путина и да се “БиХ заједно са слободним и демократским свијетом солидарише са украјинским народом у борби за слободу”.

(Срна)

Подијели: