Kозара велика бол српског народа, мора остати у колективном памћењу

07.07.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да се Kозара са правом може сматрати једним од мјеста страшног страдања српског народа.

“Kозара је велика бол српског народа и мора да остане у колективном српском памћењу”, рекао је Додик новинарима на Мраковици, гђе присуствује обиљежавању 82 године од Битке на Kозари.

Додик је подсјетио да је простор Kозаре испражњен и да су усташе у чијим редовима је било локално становништво и хрватско и муслиманско, побиле Србе.

“Овђе је у току година рата по селима убијено више од 30.000 људи, а више од 70.000 из једног збјега је 1942. године заробљено, одведено у Јасеновац и тамо побијено”, рекао је Додик.

Он је навео да нема података о томе колико је још људи 1943, 1944. и 1945. године похапшено и одведено.

“Сама чињеница да су овђе спаљена 142 села говори о томе да је ово мјесто страдања Срба. Овђе нису страдали локални муслимани и Хрвати. Они су били на другој страни те приче и ријетки су они који су припадали партизанском покрету”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је указао да комунистичке власти нису водиле рачуна о страдању на Kозари, осим што су понудиле обиљежја на којима се не може виђети да је ту страдао српски народ.

“Они су стално говорили да су то жртве фашизма, што наравно у неком далеком смислу јесте, али примарно то су Срби, побијени зато што су Срби, што су православци. И зато на овој генерацији обавеза да обновимо памћење на чињеницу да су овђе масовно побијени Срби”, рекао је Додик.

Он је истакао да у ширем подручју Kозаре нема села гђе није убијено 120, 130, 150, 250 људи у нападима усташа.

“Заблудне су приче о комуниста о братству и једниствну или приче о жртвама фашизма”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да Српске заједно са Србијом обиљежава овај дан и то на православни празник.

“То је нешто што нас посебно повезује. Године, дани страдања, али и године и деценије незаборава на огромна страдања која се овђе десила”, рекао је Додик.

Он је истакао да је исказивање заједништва на овај начин добра повезница за све што се ради данас и што ће бити рађено у будућности.

ПОДСЈЕЋАТИ СТАЛНО ДА СУ НА KОЗАРИ СТРАДАЛИ СРБИ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су на Kозари страдали Срби и да на то треба подсјећати да они који су починили злочине не би постали страдалници, а Срби злочинци.

“Долазимо овђе сваке године, окупљамо се да не заборавимо, да очувамо сјећање и памћење, да се зна и да нам други не преузму, како то су већ кренули, ове датуме и страдање”, рекао је Додик у обраћању на Мраковици на обиљежавању 82 године од Битке на Kозари.

Он је поручио да је важно да се Срби што више окупљају и да се разбију илузије и лажи које су се деценијама и годинама формирале и које су подржавале комунистичке власти.

“Kада долазите на Kозару ранијих година, увијек ћете овђе наћи термин који каже жртве фашистичког терора. Али то нису били. И то је негђе далеко тачно. Примарно је тачно да су то били Срби”, рекао је Додик.

Он је истакао да су злочине над Србима на том простору починиле њихове комшије које су се преко ноћи из комшија претвориле у убице и кољаче.

“И нама се то стално понавља, као што се понављало за вријеме Отоманске империје, Аустроугарске, Првог свјетског и Другог свјетског рата. То нам се поновило и у процесу распада бивше Југославије и увијек смо били на једној страни, они на другој”, рекао је Додик.

Подијели: