Марфи је муслимански службеник, који покушава да уруши Устав и Дејтонски споразум

01.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик тврди да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи лобира за муслимане у БиХ и да покушава да уруши Устав и Дејтонски мировни споразум.

“Марфијево саопштење врви од нетачних података и лажи. Уобичајено је да Американци, као што је Марфи, покушавају да прибаве већи значај него што га имају. Говори да ја угрожавам мир, што никако не може да докаже”, рекао је Додик новинарима.

Он сматра да Марфи несумњиво има мисију.

“Та мисија се заснива на чињеници да је већ дуго у Сарајеву и да су јасни показатељи о његовој политичкој корупцији. Ми само још не знамо колико се то плаћа. Код нас се то зове мито, а код њих лобистичке услуге, које он чини за муслимане у БиХ. Несумњиво је да је он муслимански службеник у БиХ и да покушава да уруши Устав и Дејтонски споразум”, додао је Додик.

Он је истакао да Марфи често користи терминологију “грађани БиХ”, покушавајући да уруши основну концепцију Устава БиХ.

“Та концепција је јасна јер је БиХ састављена од два ентитета и три суверена и конститутивна народа”, подсјетио је Додик.

Он је рекао да га је Марфи у саопштењу споменуо више од 20 пута, што говори о фрустрацији која постоји код америчког амбасадора у БиХ.

Додик је демантовао Марфијеве изјаве да уцјењује друге лидере у БиХ, већ да је ту ријеч о демократској политичкој борби.

“Марфија неки зову – мали Холбрук, али је тај префикс превелики за њега. Он настоји направити политичку платформу, прије свега за опозицију у Српској, износећи лажи да се у Републици не исплаћују плате у јавном сектору јер је Српска наводно презадужена. То није истина”, рекао је Додик.

Он је додао да сви економски резултати и показатељи које има актуелна власт Српске говоре о финансијској и политичкој стабилности, упркос сталним опструкцијама “злих и недоречених људи попут Марфија и осталих”, који настоје директно да утичу на ограничење финансирања у Републици, да нанесу “одлучујући ударац” и да спријече Српску на том плану.

“И да паднемо. Али, власт коју ја водим је, упркос бројним и објективним глобалним проблемима, попут рецесије у свијету, учинила много у свим аспектима. Наше политике су годинама подржане од народа и то је оно што брине Марфија”, рекао је Додик.

Он је истакао да би Марфи требало да, између осталог, зна да је годишњи БДП Америке око 23.000 милијарди долара, али је та земља у овом тренутку задужена 34.000 милијарди долара.

“САД је задужила готово један и по свој БДП на годишњем нивоу, а Српска има тек трећину задуженог БДП-а. Марфи о тим стварима нема појма”, рекао је Додик.

Он је Марфија окарактерисао као патолошког лажова јер за себе говори да поштује владавину права, а онда њега као предсједника, гле чуда, оптужује да није поштовао акте које је супротно Дејтону и незаконито наметнуо нелегални и нелегитимни Кристијан Шмит.

“Лаже и када каже да грађани Српске желе евроатлантске интеграције. Ми јесмо и даље за интеграције ка ЕУ, али нисмо за чланство у НАТО-у. Дакле, договорили смо да сарадња са НАТО-ом не прејудицира чланство у том војном савезу. Само на референдуму се може одлучити да ли ће БиХ у НАТО. А, она то не може и неће спровести на нивоу БиХ”, рекао је Додик.

Он је рекао да је БиХ испреговарана у Дејтону, те да неће успјети намјере “недораслог Марфија и других” да се она централизује и да се све пресели у Сарајево.

“Зато и предлаже да се рјешава питање имовине. Али, то за нас није предмет уставног нити било ког договора. Имовина је ријешена ствар, а Српска нема жељу да о томе разговара. Уколико се покуша отимање на том плану, Српска неће оклијевати да употријеби своје право да се прогласи независном. Нека то знају, био ја ту или не. Али, наџивјећу и Марфија и Шмита и многе”, рекао је Додик.

Он је рекао да Марфију смета и његова изјава о томе да Срби на Балкану размисле о повезивању и да се обједине у једну државу.

“Штета је што такви као Марфи, који покушавају разградити Српску, кваре утисак о САД. Тим и таквима смета што сам зауставио пренос надлежности са Српске на ниво БиХ и што свим својим поступцима чувам Српску. Нисам кукавица и нећу се, упркос и судским поступцима против мене, повиновати таквима као што су Шмит и Марфи”, рекао је Додик.

Говорећи о Марфијевим оцјенама да људи из Српске напуштају ове просторе, Додик је, између осталог, рекао да је то чиста политизација и услуга опозицији која дуже вријеме “труни” на том питању.

Он је рекао да ће Српска учинити све да остане у институционалном оквиру који се зове Дејтонски споразум, све док мисли да има шансе за то.

“Република Српска никада неће одустати од свог права да, уколико буде угрожена та дејтонска позиција у БиХ, напусти такву БиХ. Република Српска нема никаквих калкулација, не желимо никакав рат, не водимо ратну политику, не водимо политику која би угрозила другог човјека или друге различите од нас. Водимо политику у интересу Републике Српске и овог народа. Да ли се то свиђа Марфију или некима апсолутно није важно. Важно је да су овдје наши људи сигурни, да водимо политику мира”, рекао је Додик.

Он је поновио да Српска нема намјеру да ратује, али има намјеру да се брани и да појача своју економију и поред опструкција које чине Марфи, Шмит и многи други.

“Данашњи свијет није исти као прије десет година, имамо пријатеље који нам помажу и из тог разлога гледамо оптимистички на Републику Српску, а песимистички на БиХ. Не може се прихватити да протекторат функционише на причи о земљи која иде ка ЕУ, за коју се залаже Марфи, а да појединац који није овлаштен доноси законе. Овдје је све усмјерено на то – сруши ауторитет који има Милорад Додик. Послије тога се неће у Српској наћи нико персонално да се супротстави тој рогобатној моћи Шмита и Марфија. Проблем је што након неког извјесног времена Република Српска не би имала шта да брани”, упозорио је Додик.

Он је навео да је прије годину дана по налогу сарајевске чаршије и тужилаца извршена финансијска истрага против њега.

“Та истрага, коју су вршили СИПА и Тужилаштво БиХ, завршена је тако да пошто ништа нису нашли о томе – ћуте”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да ово није први пут да је вођена оваква истрага против њега, али да никада ништа нису нашли што би га инкриминисало.

“Уколико останемо у причи која се зове БиХ која је одмакла од Дејтонског споразума – српски народ на овим просторима нема шансе. Свако урушавање Српске и свођења на протоколарни дио Републике значи масовно исељавање одавдје и губитак овог простора.

Сматрам да је часније и људскије борити се за овај простор и да се морамо борити за територију која се зове Република Српска и да Српска мора остати у приоритету свих наших личних и политичких размишљања и да од ње не смијемо одустати, јер то значи да нема слободе”, поручио је Додик.

“Да ли неко мисли да може имати слободу у условима у којима Сарајево нешто одлучује? Да је оно добронамјерно према нама? Наравно да не”, закључио је Додик.

 

Подијели: