Марфи своје пријетње нека окачи мачку о реп

05.01.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Америка мора да престане да се мијеша у унутрашње ствари једне земље и омогући неутралан политички договор, јер она није задужена, нити је по било чему потребна да се мијеша у унутрашње ствари БиХ.

“И даље мисли да су САД важан фактор са којим треба разговарати и убијеђен сам да ће једног дана они разумијети да такви као што је Мајкл Марфи само урушавају њихову споспобност да овјде имају отворен дијалог”, рекао је Додик за Срну поводом најновијих Марфијевих медијских иступа у којима отворено пријети Републици Српској и њеним званичницима наводећи да су “САД јасно дале до знања да су спремне одговорити на антидејтонске и неуставне поступке домаћих актера”.

Додик је нагласио да амерички амбасадор још једном показује да се неоправдано мијеша у унутрашње ствари суверене, како он то воли да каже, земље.

“Мислио сам да затражим да га прогласе персоном нон грата, али сам схватио да он није амбасадор САД у Републици Српској него само у ФБиХ, па не желим да се мијешам у унутрашње стваро друге земље. Шта ће Федерација с њим урадити дјелује ми већ познато”, рекао је предсједник Српске.

Он је указао да амерички амбасадор у Сарајеву Марфи у свом посљедњем саопштењу као никада до сада понижава саму Америку која никада није пријетила него је увијек извршавала насиље.

Упитавши да ли је то немоћ да он пријети неким мјерама да ће предузети нешто, Додик је рекао да је очигледно ријеч о његовом излизаном карактеру који је усмјерен само ка томе да се понаша као портпарол муслимана у БиХ и да је спреман да кроз изјаве нахрани њихов его и њихову иреалну потребу да доминирају, па и у Републици Српској.

“Ако смо једном америчком амбасадору показали да не може да управља Републиком Српском онда то неће бити тешко да докажемо ни муслиманима у Сарајеву. Ако они мисле да наставе са таквим стварима, Република Српска има своје сасвим легитимно право да се брани од таквих психопата који покушавају да чак и легитимни изборни процес доведу у сумњу само да би оснажили фрустрације и лажи које опозиција у Српској, прије свега Јелена Тривић, одржава. То говори да је она њихов фаворит”, истакао је Додик.

У сваком случају, подсјетио је Додик у изјави за Срну, избори у Републици Српској су одржани у атмосфери коју су међународни посматрачи прогласили да је фер и коректна.

С друге стране, додао је он, све је било у њиховим рукама – америчко мијешање у изборе, подршка свом фавориту Јелени Тривић, пребројавање гласова за предсједника Српске у Федерацији што је било понижавајаћу за Републику Српску.

“То је све дјело кухиње Марфија и његових послушника, али џаба им све опет је побиједио Милорад Додик, СНСД и наши коалициони партнери”, истакао је Додик.

Иначе, рекао је он, највећи муслимани у Сарајеву немају храбрости за раде то што раде да не стоји Марфи иза њих, али их без разлога охрабрује, јер муслимани ништа неће добити с њима.

“Америка ће веома брзо напустити БиХ, а вјероватно још прије ће је напустити сам Марфи. Већ је познато и нама да у америчким круговима, поготово његови шефови не сматрају да је он добро радио свој посао. То нас је охрабрило да мислимо да смо ми у праву, а не он. Наравно да ће он јавно рећи свашта глумећи велику фацу и свемогућег, али сам он зна на који начин се третира његово дјеловање које је прије свега антиамеричко.

Могу да разумијем фрустрације човјека који је дошао са амбицијом да буде све и свашта, могу да разумијем да је он тај који је мислио да ће овдје направити чудо. Он и прави чудо, али тотално погрешно и нееодрживо”, констатовао је Додик.

Он је рекао да само прије неколико година није се могло ни замислити да ћете неком амбасадору моћи рећи да је “шоњо или психопата или нешто слично”. “То не спада у ред уобичајених дипломатских вриједности, али Марфи је сам изабрао, он сам говори о другима тако да мора да прихвати да се и о њему говори”, додао је Додик.

Према његовим ријечима, Марфи који је се свео на амбасадора у ФБиХ, шаљући отровне стрелице према Бањалуци, према Републици Српској, најбоље потврђује шта значи промашај у кадровском селектирању.

“Имамо право да говоримо о човјеку који је у континуитету показао да је србомрзац, да је човјек који је ниског менталног и карактерног потенцијала јер је његова политика политика мржње, политика освете без рационалних могућности. Иначе, да је рационалан не би дозволио да га Република Српска одбаци као било каквог могућег саговорника.

Умјесто да се упита зашто је то тако и да покуша кроз дијалог, преко својих шефова или на неки други начин да измири ситуацију он иде у даљу ескалацију. Само ћу рећи: ‘Господине Марфи, спремни смо за ту врсту ескалације, а ви своје пријетње окачите мачку о реп”, поручио је предсједник Републике Српске.

Подијели: