Минимална плата од 1.050 КМ треба да буде циљ, власт спремна да помогне

16.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да предложена минимална плата од 1.050 КМ треба да буде циљ у Српској, те да је власт спремна да помогне послодавцима који нису у ситуацији да то издрже.

Додик је напоменуо да је послодавцима у претходном периоду обезбијеђено неколико мјера помоћи у пословању.

– Сада је вријеме да сви заједно учинимо све што можемо и да омогућимо стално и сигурно повећање статуса запослених. Мислим да је то племенито – рекао је Додик.

Истакао је да је захвалан послодавцима који у приватном сектору истрајавају и обезбјеђују радна мјеста радницима који раде за њих.

– Али, морамо да идемо даље, да јачамо положај радника, њихово повјерење у нашу заједницу, државу, а тиме и предузеће у којем раде – рекао је Додик.

Додик је нагласио да је, с циљем проналажења најбољег рјешења, неопходно да разговарају послодавци и представници власти, те да изнесу своје реалне аргументе.

– Бомбастичне приче у вези са губитком радних мјеста нису тачне, јер нема послодавца који је спреман да свој бизнис угуши само зато што је плата нешто већа. А онима који то не буду могли издржати, помоћи ће власт различитим мјерама – рекао је Додик.

Навео је да је чињеница да се радницима знатан дио зараде исплаћује на црно, те да то није проблем само у Републици Српској.

– Израчунали смо да је близу 20 одсто плаћања у сивој зони, те треба да тежимо да то буде што мање, а да повећамо стандард људи – рекао је Додик.

Подијели: