“Мој политички циљ је дејтонска позиција Републике Српске”

26.07.2023.

Мој политички циљ је дејтонска позиција Републике Српске, оно што у Дејтону и Уставу пише, а оно што су нам наметнули мора да буде поново разматрано, уређено и доведено у оквире Устава. Оно што су наметали високи представници не може и неће остати трајно и зато се стално боримо да то доведемо на дневни ред, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за РТРС.

Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да ће 22. августа бити одржан састанак партнера у власти на нивоу БиХ, на којем би требало да буде реализован договор постигнут на састанку у Сарајеву у понедјељак.

– Оно што смо се договорили, то ће бити одржано. То је урађено у корист додатног позиционирања Републике Српске. Никада нисам ни крио да хоћу да позиционирам Републику Српску – рекао је Додик.

Он је рекао да СДА покушава свим силама да опстане као побједник у ФБиХ и да зато напада “тројку”.

– Мислим да је Република Српска у одличној позицији, само треба постојати национални и народни договор да више никада неко ко побиједи код Срба не треба да прави договор са СДА, јер је читава структура СДА усмјерена на укидање Републике Српске – рекао је Додик, додавши да и други вјероватно имају исту жељу, али да су, како каже, далеко рационалнији од појединаца из СДА, попут Шефика Џаферовића и осталих.

Када је ријеч о односима са Тусрком и пресједником Реџепом Тајипом Ердоганом, Додик је рекао да Турска има озбиљене везе са СДА, али да је Ердоган позивима на унутрашњи дијалог у БиХ задобио његово повјерење.

– Цијеним Ердогана, али нисам глуп, знам да ће он бити на страни Бошњака, али ме је придобио када је рекао: “Сједите и договарајте, пустите странце”. Најмање три пута у посљедњим разговорима је рекао да је потребан унутрашњи договор у БиХ, али пошто договор није био могућ, наравно да је БиХ упала у проблеме. Сада имамо ситуацију да немамо једног министра у Савјету министара од три која нама припадају, четири иду из Републике Српске, али четврти је Бошњак – навео је Додик.

Он је рекао да то питање мора да буде ријешено из више разлога.

– Погледајте шта је било прије два дана – помоћник министра пребацио је без одлуке Савјета министра новац из резерве, па је вратио јуче да би избјегао кривичну одговорност коју је већ направио. Дакле, ми морамо тамо да будемо заступљени да бисмо избјегли такве ствари – истакао је Додик.

Подијели: