Мост у Чесми резултат синергије републичке и градске власти

05.11.2022.

– Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је нови мост преко ријеке Врбас у бањалучком насељу Чесма, чија је изградња почела данас, доказ синергије републичке и градске власти, додајући да ће укупна вриједност пројекта износити преко осам милиона KМ.

Додик је рекао да ће град Бањалука ријешити имовинске односе за изградњу моста у Чесми, с циљем испуњења потреба грађана тог дијела града.

“Уколико све то ријешимо, а вјерујем да ће се ријешити, мислимо да ће за годину и по до двије овај мост бити изграђен”, истакао је Додик у обраћању током свечане церемоније поводом почетка изградње моста.

Он је рекао да градња моста није једноставан посао, наводећи да је за тај пројекат Влада Републике Српске обезбиједила седам милиона KМ, а да преостала средства обезбјеђује град.

“Укупно преко осам милиона марака, што говори о томе да смо се окупили на важном пројекту. Ја подржавам све што је у интересу овог града и мјештана. Радићемо заједно. Мислим да смо након избора, у које смо уложили много енергије, ипак показали са једне и са друге стране значајну политичку зрелост која треба да окупи нас око пројеката, а не око неких глобалних принципа који су у правилу увијек предмет свађе, а не рјешавања”, истакао је Додик.

Говорећи о великим плановима за Бањалуку, Додик је навео да су битни пројекти и изградња основне школе у Ади, те наставак развоја Универзитетског клиничког центра /УKЦ/ Српске изградњом онкологије, те реконструкцијом гинекологије и педијатрије.

“Тамо ће се завршити и изградња Средње медицинске школе, Медицинског факултета, и то ће бити једна компактна средина на понос овог града. Поносни смо на све то као и на чињеницу да ћемо наставити даље да рјешавамо комуналне проблеме”, навео је Додик.

Он је рекао да је актуелно питање потреба да се Бањалуци обезбиједи довољно енергије.

“Вјерујемо да Република Српска располаже са довољно електричне енергије. Вјерујем да је град подузео, заједно са Топланом, све мјере да има довољно сировине за гријање. Одговорност је на онима који то раде. Не смије се десити ниједан застој и ништа што би могло да угрози комодитет у овом граду што се тиче енергије”, нагласио је Додик.

Он је рекао да је у плану и изградња и доградња Аеродрома у Бањалуци, што ће омогућити значајно унапређење карго саобраћаја.

Додик је истакао да је Бањалука показала да може да буде значајна туристичка дестинација.

“Морамо да изградимо мултифункционални објекат високе културе који ће обухватити изградњу опере, народног и националног позоришта, концертне дворане и сале за филхармонију. Ми ћемо то урадити”, рекао је Додик.

Он је навео да је план да се на садашњој локацији градског стадиона изгради нова зграда парламента, а да се стадион измјести на оптималну локацију изван центра града.

“Све се то може дешавати ако заједно радимо. А ја најављујем, и својим присуством овђе потврђујем да можемо, да градоначелник и његов тим и наш тим, и у граду и на нивоу Републике, заједно ради на овим пројектима. Увијек када се то дешавало град је напредовао, увијек када је било одвајања град је стајао”, истакао је Додик.

Он је рекао да ће Република Српска у наредних 20 дана добити нову Владу, да је усвојила Буџет за сљедећу годину, те да је Српска стабилна без и једног изазова који би могао да угрози постојање и функционисање институција.

“Ми ћемо заједно сви у граду са републичким институцијама сјести и направити нашу динамику за идућу годину. Вјерујем да ће то бити на добробит грађана”, истакао је Додик.

Додик је грађанима Бањалуке честитао почетак изградње новог моста у Чесми наводећи да је потребно рационално рјешавати имовинска питања у том пројекту.

“У свакаком случају, овај пројекат се неће зауставити и мост ће бити изграђен”, рекао је Додик.

Подијели: