“Мултиетничко Сарајево” ће ускоро бити готово 100 одсто муслиманско

18.10.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је фрапантна чињеница о броју Срба у Сарајеву, те је анализирао званичне статистичке податке за Кантон Сарајево, гдје је уочено да је број Срба који се роди у овом “мултиетничком главном граду” БиХ тринаест пута мањи од броја Срба који умре.

– Наиме, само 2022. године рођено је 23, а умрло 294 Срба. У граду који је имао најмање 160.000 Срба и још неколико десетина хиљада који су се изјашњавали као Југословени потпуно је јасно каква ће демографска ситуација бити у наредним годинама – написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Истиче да ће град који се истиче као “мултиетнички и главни град” ће у периоду не већем од 10 до 12 година имати више од 96 одсто муслимана, Бошњака.

– Имате једну апсурдну ситуацију да ће становништво у БиХ бити 50 одсто хришћанско и око 50 одсто муслиманско, а “мултиетнички и главни град” БиХ готово 100 одсто муслимански. Колико је фрапантна ова чињеница о Србима у Сарајеву, показује поређење са градом Новим Садом, гдје су муслимани, Бошњаци, увијек били испод пола процента становништва, а гдје се само за 2022. годину, као и за сваку годину у протеклих десет година, роди готово 200 посто муслимана, Бошњака, више него што је то случај са Србима у Сарајеву – каже Додик.

О апсурдности наметнуте одлуке тзв. високог представника и члана 203а Кривичног закона БиХ, који прописује кривично дјело неизвршавање одлуке високог представника, каже Додик, говори и чињеница да се на овај начин могла прописати кривична одговорност за било какво поступање против било које “његове одлуке”.

– Тако би у случају да се буде свјесно да ће “мултиетнички и главни град” бити готово 100 посто једновјерски (муслимански) у земљи у којој је становништво вјерски хетерогено, могла бити наметнута одлука о “дистрикту Сарајево”, који би укључивао Кантон Сарајево и Источно Сарајево у Републици Српској, те на неки начин вјештачки обезбиједити мултиетичност. Наравно, онај ко би се противио овој одлуци био би кривично гоњен и завршио би у затвору – наводи Додик.

Подијели: