На изборима подржати Вучића, Шапића и СНС

01.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је све грађане Србије поријеклом из Републике Српске, али и све остале да на предстојећим изборима у Србији гласају за листу окупљену око Александра Вучића, СНС-а и кандидата за градоначелника Београда Александра Шапића и тако обезбиједе да Србија остане стабилна.

“Република Српска и ја лично стојимо иза Шапића и молимо све оне у Србији који су на било који начин везани за Српску или подржавају или схватају реалности, да буду на страни Вучића и гласају за ту листу, и за Шапића за градоначелника”, рекао је Додик новинарима након састанка са Шапићем у Београду.

Додик је рекао да ће на предстојећим парламентарним изборима у Србији 17. децембра гласати за СНС на свим листама.

Он је рекао да се пријавио за гласање у Конзулату Србије у Бањалуци, а да ће, уколико не буде гласања за локалне листе, односно за град Београд, сјести у ауто и доћи у Београд како би гласао.

“Тиме желим да покажем да и људи из Бањалуке стоје у редовима када је гласање за Србију”, рекао је Додик и додао да се залаже за то да се свим грађанима Републике Српске дозволи аутоматско српско држављанство, али да постоје јаке процедуре које то не омогућавају.

Он је истакао да је Српска република српског народа, који је јединствен, а чија је матична држава Србија.

“Закон Србије нам омогућава да гласамо у Бањалуци”, рекао је Додик.

Он је навео да је данас дошао у Београд да подржи Шапића и његов тим да на изборима добије довољно подршке и настави свој посао као градоначелник Београда који је до сада успјешно обављао.

Додик је захвалио Шапићу на свему што је урадио за видљив напредак у изградњи Београда, те истакао да зна да то не може да се постигне ако градска власт није повезана са државним нивоом.

“Ако дође Београд у позицију да има једну власт на нивоу државе, а другу, не дај Боже на нивоу града, онда улази у период дестабилизације. Ваљда ником није стало до дестабилизације. Дајте нам стабилно вријеме. Ако хоћете стабилно вријеме, гласајте за Шапића и његову листу, СНС и гласајте за Вучића”, поручио је Додик.

Он је навео да је оно што Шапић ради за Београд видљиво свакоме ко долази у главни град Србије.

“Ми гледамо све кроз призму односа према Републици Српској. У Србији имамо патриотске снаге предвођене Вучићем, у чијем је тиму и Шапић и СНС, који су увијек показивали добар однос према Српској. Сматрамо да је сасвим природно да будемо на страни подршке тим политичким опцијама и самом предсједнику Вучићу”, рекао је Додик.

С друге стране, додао је он, постоје и они који упорно покушавају да девастирају Републику Српску, сматрајући да је она “неки ексцес који се десио и непотребан терет за Београд”.

“То су наши противници и они су окупљени око листе `Србија против насиља`. Нико није за насиље, али они тај морални базични однос човјека да је против сваког насиља користе у политичке сврхе. Иза њих се крије једна друга или трећа Србија из њиховог `круга двојке`, која је против српства”, рекао је Додик.

Он је навео да због тога сматра да сви они који су поријеклом из Републике Српске, али и други који схватају шта значи Српска, не треба да иду на ту страну, која је против Републике Српске што би усложило њен положај.

Додик је рекао да Српска и он лично не могу да стоје иза глумца Драгана Бјелогрлића, иако му одају признање за успјехе у сфери глуме, али да не могу да пређу преко чињенице да је заједно са још неким глумцима из Београда дошао у Сарајево и бранио Јована Дивјака, који је био на страни Алије Изетбеговића и гонио Србе у Сарајеву.

“То је за нас у политичком смислу дисквалификујуће. Он ће и даље остваривати значајне глумачке улоге и то је све у реду, али у политичком смислу није нам јасно”, додао је Додик.

Он је истакао да је Београд пријестоница свих Срба и главни град Србије, а да је Бањалука главни град Републике Српске.

“А што се тиче Сарајева, то је за нас морање и ништа друго у сваком политичком смислу. Тамо нема 156.000 Срба који су прогнани, значајан број је дошао у Србију гдје су прихваћени и интегрисани у политички и друштвени живот”, рекао је Додик.

Он је нагласио да основни захтјев оних који не воле Србе гдје год живе, па и у БиХ јесте нејака Србија, те подсјетио да је Алија Изетбеговић, када је предводио муслимане, тражио од странаца да Србију учине што слабијом, како би наводно они били што јачи.

“Сада је то вријеме прошло, пролазили смо голготу, санкције, осуде, али оно што је важно јесте да се српска политика конституисала и извукла најважније на који начин треба да се креће и у Србији и у Републици Српској”, рекао је Додик.

Он је навео да је, послије вијека у којем су Срби потпуно страдали као народ – у Првом и Другом свјетском рату и у НАТО бомбардовању, сасвим природно, легитимно и легално истаћи велику историјску тежњу у овом вијеку да Срби морају да буду интегрисани у један политичко-територијални простор.

“А зашто то није легално, зашто ми треба да испуњавамо неке жеље промашених залудних Американаца?”, упитао је Додик.

Он је подсјетио да је недавно преминули угледни амерички политичар Хенри Кисинџер рекао веома јасно “какве су ово будалаштине, каква БиХ”, а када то питање поставе из Републике Српске онда буду оптужени да та реторика не ваља, буду прогањани и пресуђивани.

Према његовим ријечима, све што се хоће у БиХ јесте нова централизација, смањење снаге Републике Српске и прогон Срба.

Што се тиче помоћи Србије Републици Српској, Додик је рекао да на Дрини у протеклих 20 до 30 година није изграђен “озбиљнији” мост који би повезао Србију и БиХ, а да се сада под руководством Вучића гради много мостова и путева од Србија ка Српској.

Он је навео да данас Србија гради ауто-путеве који излазе на Рачу, затим ауто-пут који долази до Лознице, што значи и до Зворника, гради према Ужицу, изграђен је мост код Братунца, гради се и завршава мост на Рачи, дио ауто-пута у Српској од Раче до Бијељине.

“Ми смо стигли са изградњом ауто-пута до Добоја, идемо сада према Модричи и даље према Бијељини. Правимо ту историјску повезницу која није само инфраструктурна, него и политичка повезница са Србијом”, рекао је Додик.

Он је истакао да се то не би могло урадити без јаке Србије, која је опредијељена да помогне Републици Српској.

“Ова помоћ је за нас издашна у тренуцима када и овдје треба”, истакао је Додик.

Подијели: