“На митингу ћемо показати спремност да бранимо Републику Српску”

21.10.2022.

Првог новембра одржаћемо сједницу Народне скупштине Републике Српске и усвојићемо нови буџет, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Тиме ћемо омогућити Српској да настави уобичајни развојни пут. Учинићемо све да оно што смо исказали као наше политике у прошлости обухватимо новим буџетом, а то је повећање пензија до 15 одсто, тако ће бити и повећање и за борачке категорије и инвалиднине – каже Додик и додаје да ће тиме бити омогућено и исплаћивање 750 КМ родитељима четворо и више дјеце ако један родитељ не ради.

Додик је нагласио да ће бити и повећање плате буџетским корисницима за пет одсто од 1. јануара, да би у марту видјели на који начин економска кретања могу да утичу на ту плату.

– Битно ћемо повећати и средства за област културе у Републици Српској. Желимо да у буџету за идућу годину имамо ставку за изградњу зграде националног позоришта Републике Српске у Бањалуци – поручио је Додик.

Додик је нагласио да ће буџет бити стимулативан и за привреду, те да ће садржавати стимулације за привреднике да повећају плате радницима у реалном сектору.

Кривичне пријаве против чланова ЦИК-а ако сутра не објаве прелиминарне резултате

Против сваког члана Централне изборне комисије БиХ биће поднесене озбиљне кривичне пријаве уколико сутра не буду објављени прелиминарни резултати за предсједника Републике Српске, изјавио је српски члан Предсјендиштва БиХ Милорад Додик на конференцији за новинаре.

– Сутра, не буде ли прелиминарних резултата како закон налаже, ми ћемо устати са озбиљним кривичним пријавама појединачно за сваког члана ЦИК-а. Чланови ЦИК-а су одметнута група која нема одговорности према народу него има одговорности према спекулацијама. У том погледу ћемо водити наше политике – поручио је Додик.

Додик је истакао да је ЦИК “на 99.2 одсто пребројаних гласова, када је постало јасно да је он побједник, ЦИК прекинуо бројање”.

Неприхватљив останак лажног Шмита и страних судија

Вијест о томе да се БиХ да статус кандидата за ЕУ није добра јер европски фактори покушавају да дајући тај статус задрже у БиХ нелегалног и лажног високог представника и стране судије у Уставном суду, поручио је данас на конференцији за новинаре српски члан Предсједништва Милорад Додик.

– То није поштено, нити фер, већ је ријеч о шаради, те о спекулацији бриселске администрације која то ради због својих игара и потреба – поручио је Додик.

Нисмо заинтересовани, каже Додик, да у БиХ постоји високи представник, као ни стране судије.

– Кристијан Шмит је нелегалан, лажан, нема никаквог потенцијала и права, он је измишљен и не постоји, а БиХ нема високог представника. Било какве одлуке Шмита неће бити примијењене са аспекта Српске, нити објављене у Службеном гласнику Српске – поручио је он.

Навео је да су Европљани стално говорили да треба спроводити реформе и европске препоруке, па да ће из БиХ по добијању кандидатског статуса аутоматски нестати ОХР и стране судије у Уставном суду.

– Ми смо против њиховог останка и тај кандидатски статус јесте понуда која није фер, ако остаје лажни високи представник и поменуте судије. Ако је то намјера, онда ми не можемо да прихватимо с одушевљењем такав један приједлог, иако све то не можемо спријечити – рекао је Додик и нагласио да представници Српске никада неће бити за процесе који значе скрнављење позиције Републике Српске и јачање унитарне БиХ, већ ће тежити очувању и враћању републичких надлежности.

Говорећи о ранијих 14 приоритета Европске комисије за напредак БиХ на европском путу, Додик је рекао да су три потпуно непотребна и неприхватљива за Српску.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће окупљањем у уторак, 25.октобра у 18 часова СНСД и коалициони партнери показати спремност да бране Републику Српску.

– Позивам народ да дође у Парк Младен Стојановић и очекујем најмање 25.000 људи – рекао је Додик.

Подсјећамо, Милорад Додик који је и лидер СНСД-а, најавио је да ће заједно с коалиционим партнерима у уторак, 25. октобра, бити одржан митинг у Бањалуци како би поручили да неће дозволити да се прекраја изборна воља народа Републике Српске.

Нису нити ће бити уведене санкције Русији

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да БиХ формално није увела ниједну мјеру санкција према Русији, те да такве одлуке неће донијети Савјет министара и Предсједништво БиХ, ни садашње ни будуће.

Додик је изјавио да су лажи да је прећутно прихватио одређене санкције, које се посљедњих дана могу чути у појединим медијима.

Он је нагласио да је ријеч о неодговорним Бошњацима, попут министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић, који се у свијету прикључују некима да би добили аплауз, али да најбоље о томе да БиХ није увела санкције говори питање високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Борела када ће БиХ коначно почети с тим.

“Савјет министара и Предсједништво БиХ, ни садашње ни будуће, неће усвојити ниједну политику увођења санкција према Русији”, нагласио је Додик.

Он је поручио да ће власт Републике Српске одговорити на све изазове, те да ће од грађана Српске тражити одређену врсту изјашњавања у вези са санкцијама Русији, кандидатском статусу БиХ, високом представнику.

“Kонципираћемо питање које ће бити послато на адресе пунољетних грађана Српске. То неће бити формално референдум, али ће бити изјашњавање о неким питањима”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Цијена пелета за домаће тржиште да буде до 550 KМ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће произвођачима пелета бити омогућено да 50 одсто производње извозе на страна тржишта, а да остатак пласирају на домаће тржиште по цијени до 550 KМ.

Додик је навео да ових дана истиче забрана извоза пелета, те напоменуо да се не примјећује да су домаћем тржишту понуђене све количине пелета које су на располагању.

“Цијена тоне пелета данас је у Словенији 1.200 евра и разумљиво је што произвођачи покушавају да све количине извезу, али то није одговорно према нашем становништву. Зато ћемо им понудити да 50 одсто производње пласирају на домаће тржиште по цијени до 550 KМ, а да остатак продају екстерно гђе желе и да тако остваре екстра зараду”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је изразио наду да ће Савјет министара до 1. новембра донијети ту одлуку за цијелу Бих.

Додик је напоменуо да ће, уколико не буде одлуке, Влада Републике Српске донијети мјеру према којој ће произвођачи пелета моћи да извезу 50 одсто производње, а да остатак морају да пласирају на домаће тржиште и да цијена, имајући у виду да су добијали репроматеријал од Републике по стимулативним цијенама, неће моћи да пређе 550 KМ.

Он је напоменуо да институције Српске остају при политици да се цијена електричне енергије задржи као једна од најнижих у региону.

“Међутим, већина људи, због цијене струје, покушава да гријање објекта пребаци на електричну енергију. Ту су двије ствари проблематичне – мрежа, која неће моћи да транспортује толико електричне енергије, али ће се и смањити квота за извоз, на основу које смо планирали задржати ниске цијене на домаћем тржишту, те ћемо морати пронаћи рјешење за тај проблем”, рекао је Додик.

Додик је препоручио становништву да се не ослањају само на један извор гријања. “Све што чинимо са пелетом и што ћемо чинити са другим сортиментима за гријање, показује нашу одговорност према становништву, али очекујемо сарадњу и са њихове стране”, рекао је Додик.

Подијели: