На нивоу БиХ не постоји цивилна заштита

08.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да тимови цивилне заштите из Републике Српске и Федерације БиХ нису могли заједно отићи у Турску коју је погодио јак земљотрес, јер ова врста помоћи уопште није предвиђена за ниво БиХ на којем не постоји цивилна заштита.

– Може да буде, али је нема институционално. Више надлежности у погледу хуманитарног помагања има општина него ниво БиХ – навео је Додик, подсјетивши да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да постоје процедуре и надлежности.

Он је истакао да није било потребе за заједничким одласком у Турску тимова цивилне заштите из Републике Српске и ФБиХ, те напоменуо да се заједнички наступ увијек злоупотријеби покушајима потенцирања приче само о БиХ.

Додик је рекао да у ФБиХ за одлазак у Турску нису били спремни два дана, док је Српска била спремна да то промптно учини.

Предсједник Републике Српске нагласио је да је слање екипе из Српске дио договора који је имао са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

– Само болесна политичка друштва могу потенцирати неке друге ствари сем хуманитарних – рекао је Додик вечерас за Алтернативну телевизију, коментаришући наводе из ФБиХ да је слањем припадника Цивилне заштите Српске у Турску понизио БиХ.

Додик је рекао да је ситуација у Турској трагична – у катастрофи је страдао велики број људи, огромна су материјална разарања, разрушен је социјални и културни живот, те колика год да буде интернационална помоћ неће бити довољна за санирање штете.

– Тамо има страдале дјеце, видимо тужне приче о страдању спортиста и човјек не може да нема саосјећања – навео је Додик.

Он је додао да је позвао Ердоганов кабинет чим се догодио земљотрес и понудио подршку и помоћ, рекавши да је Српска спремна да пошаље свој тим.

Додик је рекао да је јуче у име Републике Српске отишло 21 лице специјализовано за помоћ страдалим у рушевинама и сви чланови те екипе имају потребне сертификате, те додао да се координира на оном што је још потребно.

Додик је навео да се јутрос чуо с тим тимом и да, упркос хладном времену и тешким ситуацијама које тамо затичу, предано раде, представљајући тако на најбољи могући начин Републику Српску.

Припадници Цивилне заштите Републике Српске оспособљени за помоћ у санирању штете од природних катастрофа допутовали су јуче у турски град Кахранманмараш у којем је више од 940 зграда срушено у разорном земљотресу.

У хуманитарну мисију отпутовао је 21 припадник Цивилне заштите, као и пас трагач оспособљен за тражење људи под рушевинама.

Отишли су на иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика, који их је у Турску отпратио са аеродрома Маховљани у Бањалуци.

Подијели: