Нацрт закона о станарским правима у ФБиХ покушај легализације пљачке и отимачине

12.01.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас да нацрти закона које је усвојила федерална Влада о станарским правима представљају покушаје да се легализује отимачина и пљачка, јер се само Србима у Сарајеву не дозвољава повратак војних станова који никада нису ни враћени, што представља антисрпску политику.

– У Републици Српској то питање је давно регулисано и ти станови су враћени и стављени су у функцију да буду кориштени као имовина, што у бившој Југославији није било урађено. Било је и у Бањалуци Бошњака војних лица којима су враћени станови – рекао је Додик.

Он је констатовао да су Срби у Сарајеву оставили вриједности више од 80 милијарди КМ станова, кућа, тротоара, болница, цеста, трамвајских шина и свега другога у чему су Срби учествовали.

Додик је истакао да су у међувремену станови и куће Срба у Сарајеву куповани јефтино, испод било какаве тржишне вриједности, па се, ако је нешто вриједило 100.000 КМ, продавало и по 10.000 КМ, додајући да тога било је и на простору Српске али у далеко мањем обиму.

Према његовим рјечима, у Сарајеву 15 година није био изграђен ниједан нови стан, зато што су Срби, истјерани из Сарајева, напустили своје станове и куће и није било ни потребе за градњом.

– Федерација, ако је и на чему заснована, онда је то на отимачини српске имовине и српских права, док Република Српска ником ништа није отела. У Српској је враћено 99 одсто имовине, док је врло мали остатак на судовима. Ми смо ту причу око имовине завршили и идемо даље – навео је Додик.

Без Срба у Уставном суду БиХ док не оду странци

Стране судије у Уставном суду БиХ питање је које не може издржати ниједна суверена земља и да Срби неће ући у тај суд док се не ријеши питање странаца, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Он је додао да изјава предсједника Народа и правде Елмедина Конаковића да још није дошло вријеме да се то стање мијења, само доказ о успостављеном колонијализму у БиХ.

– Конаковић то жели јер њему то одговара и јер су 99 одсто одлука, које је донио Уставни суд, биле против Републике Српске. Он мора да зна да Срби неће ући у Уставни суд БиХ док се не ријеши питање страних судија. Па ћемо видјети – саопштио је Додик.

Како Додик истиче, свако ко држи до себе требао би се ослобити такве врсте туторства.

Овом приликом Додик је указао да други желе да Република Српска испуњава агенде и жеље других, и то на своју штету, те додао да политичком Сарајеву никада неће бити вријеме да стране судије напусте БиХ јер нису испунили своје политичке циљеве.

– Њима никада није вријеме. Када би елиминисали Републику Српску и када би нестало било каквог идентитета, осим муслиманског, онда би било вријеме. Нека настави да ради тако. Симпатично је то што говори Конаковић. Имаће и он да одговара на нека друга питања – истиче Додик.

Наводи да су раније одлуке на штету Републике Српске доносили високи представници, а да то сада чини Уставни суд БиХ, иако су јасне одредбе Устава који говоре о конститутивности и равноправности народа.

– Сада неће добити двојицу судија па нека говоре да је то легално. У овој земљи је све накарадно, па може бити и то. Све је накарадно, и тројица судија и прича о томе да без једног конститутивног народа одлучују – истакао је Додик.

Подијели: