Награде јунацима који су у Турској у правом свјетлу представили Српску

17.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће са по 5.000 КМ наградити јунаке спасиоце из Републике Српске, који су се вратили са хумане мисије у Турској, гдје су у правом свјетлу представили Српску.

Додик је истакао да је најважније да су се они сви живи и здрави вратили из своје мисије – да помогну људима погођеним земљотресима у Турској.

Предсједник Српске им је захвалио и назвао их правим јунацима.

– Они су људи који су, одлазећи тамо, унијели у тај посао једну значајну, не само хуману димензију свога рада, него и патриотску – да у име Републике Српске све то учине – нагласио је Додик за Срну.

Он је навео да је посебну радост и код људи у Српској изазвала вијест када су хероји из Републике Српске из рушевина извукли живу дјевојчицу.

– То је нешто што свима нама грије душу и срце. То су вриједни људи, веома захвални. Ја ћу се почетком идуће седмице, након што се они виде са својим породицама и пријатељима, наћи с њима – одлучио сам да сваком од њих додијелим и новчану награду од 5.000 КМ, зато што су били прави представници Републике Српске и на најбољи могући начин је представљали – најавио је Додик.

Додик се осврнуо и на то да је из Републике Српске послата прва спасилачка екипа у Турску.

– Сада видимо неке у Сарајеву који покушавају да то све генерализују и прикажу како је то било нешто организовано на нивоу БиХ. Апсолутно није. Ја могу да то потврдим – овај конвој је организован у оквиру Цивилне заштите Републике Српске. Они су тамо дјеловали и представљали Цивилну заштиту Српске и није било никаквих других предзнака, а поготово не БиХ – указао је Додик.

У Републику Српску данас се вратио специјалистички тим Републичке управе Цивилне заштите који је 10 дана боравио у хуманитарној мисији у Турској како би помогао у области разрушеној катастрофалним земљотресом у којем је живот изгубило више од 38.000 људи.

Укупно је 30 припадника учествовало у овој хуманитарној мисији и били су међу првим тимовима из свијета који су стигли да помогну унесрећеном становништву.

Отишли су у Турску на иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Снажни земљотреси погодили су Турску и Сирију 6. фебруара. У Турској је погинуло више од 38.000 људи, док тачан број жртава у Сирији и даље није поуздан.

Подијели: