Најава надлијетања америчких авиона провокација и застрашивање

29.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је свако надлијетање страних авиона, а посебно америчких, над ваздушним простором Републике Српске класичан примјер провокације, застрашивања и притиска.

– Тога смо сви у Републици Српској свјесни имајући у виду чињеницу да се српски народ, нажалост, добро сјећа прелета авиона над главом и бацања осиромашеног уранијума у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, чије посљедице ћемо дуго осјећати – рекао је Додик, подсјетивши да су брутално и страшно бомбардовање у новијој историји највише осјетили грађани Сарајевско-романијске регије.

На питање Срне да прокоментарише најаву Амбасаде САД у БиХ да ће два америчка авиона сутра имати низак прелет изнад неколико градова у БиХ у знак, како су навели, партнерства БиХ и САД, Додик је оцијенио да та безумна најава за Републику Српску и њене грађане представља ништа друго до застрашивање и бруталну репресију, али и доказ да Америка данас, као водећи носилац аморализма у свјетској политици застрашивање, и агресију назива партнерством.

– Јасно је да спроводећи репресивну политику Америка не бира средства и својим политичким демонизмом намеће закон насиља ничим изазвана. Партнерство се гради на поштовању, у овом случају на уважавању Устава и Дејтонског споразума. А када се умјесто тога у БиХ, заједници три равноправна народа и два ентитета, на тај начин доноси одлука упркос вољи једног народа и једног ентитета који се противи томе, онда то није партнерство, већ покушај окупације и негирање демократске воље грађана – истакао је Додик.

Он је поновио да се Република Српска не противи партнерству са САД, али на демократским принципима и како то Дејтон налаже, као равноправни ентитет у БиХ.

– Кад САД буду спремне да се на тај начин понашају, могле би у Републици Српској да имају партнера – поручио је Додик.

Предсједник Српске је рекао да ниједан Србин у заједничким институцијама није дао сагласност за ову провокативну намјеру Амбасаде САД у БиХ, те да су овим потезом САД подијелиле БиХ.

Било чија је одлука и ко год је донио, рекао је Додик, јасно је да је ријеч о провокацији, притиску и својеврсној пријетњи српском народу, Републици Српској и њеном руководству,

Подијели: