Додик: Народ није хтио да кажем “довиђења, пријатно”

06.10.2022.

Милорад Додик, кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске који је, према досадашњим подацима Централне изборне комисије побиједио противкандидата ПДП-а Јелену Тривић за ову функцију, каже да је чињеница да је он нови предсједник Републике и да се чињенице не могу оспорити.

“Сви подаци које смо имали још у вече избора говорили су управо то. Ми смо то заснивали на овјереним записиницима по гласачким одборима. Неки су натрчали са оцјенама у јавност које очигледно нису биле тачне. Оно што је унијело малу сумњу јесте чињеница да је ЦИK БиХ наложила да се прво броје гласови за чланове Предсједништва, па Парламентарна скупштина, а онда предсједник Републике што је дошло на ред негдје око 11, пола 12. Нису се ни могли имати релевантни подаци негдје до један сат послије поноћи. Једино релевантно је било да је то на бази записника који су овјерени“, рекао је Додик гостујући у емсији АТВ-а “Имате ријеч”.

Он каже да су представници опозиције стално причали о томе како добијају изборе и индуковали су причу о огромној разлици. Њихова једина политика била је, каже Додик, мржња према њему.

„Апсолутно је јасно да нису имали никакву политику. То што су покушали да ставе у десетак тачака, тиме се не бави предсједник Републике, него неке институције. Предсједник Републике има снагу ако има скупштинску већину и ако има владу. Ако то нема, онда држава неминовно улази у проблеме“, рекао је Додик.

Он каже да је тешко прихватити пораз и да прича о крађи не стоји те додаје да су ово били избори који су можда били најчистији од свих. Рекао је да је седам дана прије избора одржан састанак у Америци на којем је, између осталих, био Габријел Ескобар, специјални изасланик Стејт Департмента за Западни Балкан.

„Ескобар је рекао да ће проблеми око гласања бити у Добоју, Зворнику и Приједору“, рекао је Додик за АТВ.

Није лако изгубити

Част је бити кандидат за предсједника и није лако изгубити, каже Додик.

„Није човјек оно што мисли о себи, него што други мисле о њему“, цитирао је Додик стару филозофску мисао, а избори су прилика да други говоре о поједницу.

„Ако је до професуре у политици онда мислим да сам ја најбољи професор у политици“, истиче актуелни српски члан Предсједништва.

Говорећи о захтјеву опозиције ЦИK-у за поновно бројање гласова, Додик каже да је током сваких избора било приговора ЦИK-у.

„Зна се да у ЦИK-у сједе људи из СДС-а и ПДП-а и да су из муслиманске структуре већином из СДА и они могу, на крају крајева, неке ствари да ураде. Али најтеже је силовати чињенице, неће то бити тако једноставно. Нека сви раде свој посао, никакав проблем, ако желе да преброје поново нека броје“, рекао је Додик и казао да би на поновљеним изборима разлика тек била драматична, али им не препоручује да улазе у нову изборну кампању.

Говорећи о најављеним протестима опозиције, Додик каже да од тога нема ништа, али да је и то дио демократског процеса.

„У реду је да они организују те протесте, затражили су шетњу, полиција ће одлучити да ли је безбједносно сигурно или не. Неки сматрају да и ми требамо окупити десет пута више људе, али ми то нећемо радити, озбиљни смо и то смо показали у изборној ноћи“, подсјетио је Додик.

Он је рекао да се градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је јуче донекле признао пораз опозиције, показује далеко рационалније и претпсотавља да Станивуковићу не одговара лоша слика о Бањалуци.

„Ја сам се пријатно изненадио када сам могао да слушам доста рационалан приступ и мислим да он одговара чињеницама. Видјећемо како ће се то све одвијати даље, али свакако треба примијетити да је он далеко више рационалности показао у тој партији него сви остали заједно“, изјавио је Додик.

СНСД стабилан

Рекао је да ситуација у СНСД-у стабилна и да су се показали као најорганизованија структура. Kаже да су у предизборну кампању кренули након годишњих одмора јер се тад воде избори.

„СНСД је остварио стварно добар резултат, процентуално гледано нисмо одавно имали 35 одсто за парламент, међутим, систем компензација нас спушта на исти ниво као што смо били прошли пут. Ми у збиру имамо 50.000 гласова више за парламент него СДС, ПДП и ови остали из опозиције заједно“, истакао је Додик.

Похвалио је предсједника Градског одбора Бањалука Владу Ђајића, рекавши да њега није било, не би вратили енергију и снагу партије у Бањалуци. Говорећи о броју гласова које је он добио у Бањалуци, који је мањи од противкандидата Јелене Тривић, Додик је рекао да избори за предсједника нису у Бањалуци него у читавој Републици.

„Ми смо свјесни чињенице да ја нисам добио у Бањалуци, и мене то боли, није ми свеједно. Али послије свега што смо радили у Бањалуци, шта смо све изградили, Бањалука кад сам ја дошао није имала воде. Данас нико не помиње да је то проблем, Бањалука данас изгледа малом метрополом, ја сам тај који је пренио и формирао институције у овом граду. Опет је то право грађана да бирају, очигледно ја нисам добро искомуницирао, тако да је мало засјена пала на добар резултат у Бањалуци везано за саму партију“, рекао је Додик.

Kаже да је СНСД партија која мора да направи одређену транзицију, да се уведе значајан број средње генерације која ће моћи да носи сљедеће изборе и одговорност у друштву.

„Ми ћемо у наредних годину дана направити нову структуру наших органа у СНСД-у и препознати млађу генерацију и дозволити да се она искаже и да се настави борити“, поручио је лидер СНСД-а.

Причајући о понављању избора, Додик је рекао да није за авантуризам те врсте и да то треба добро одмјерити и сматра да је било ни мање ни више ексцеса него неких прошлих избора.

„Мени као новоизабраном предсједнику Републике не треба никаква спекулација, да сам изгубио, ја бих те ноћи изашао и честитао и рекао ‘довиђења, пријатно’, али народ није хтио да ја кажем ‘довиђења, пријатно’“, поручио је Додик.

Број гласова које је коалиција добила у збиру не одговара броју подршке појединачним кандидатима, сматра лидер СНСД-а.

„СНСД је у цјелини гласао за мене и Жељку (Цвијановић, кандидат за члана Предсједништва). Ми ћемо наставити радити са овом коалицијом. Наравно да ћемо анализирати ствари, тамо гђе будемо могли да прогутамо све те ствари, прогутаћемо, гђе не будемо могли, морамо да рашчистимо и видимо како ћемо даље. Има партија које су се понашале коректно, али има и оних који су бацили сумњу на то све. Нећу више дозволити да се бавимо портирима, то уништава политику сваке врсте. Политика се води у парламенту, влади и најважнијим јавним ресурсима“, истакао је Додик.

Он каже да ће у наредном периоду кључно питање бити питање стабилности и да ће као предсједник Републике учинити све.

„Могу да понудим свима онима који желе да разговарају и да направимо концентрацију, имам довољно мјеста за све, у којој ћемо доћи кроз консензус до одговора на изазове који долазе са стране. Никог нећу молити, али ћу јавно позвати све који желе да разговарамо на ту тему. Ако буде хтјења и ако желе, то можемо учинити“, поручио је Додик, преноси АТВ.

Подијели: