Народна скупштина да одбаци одлуку Европског суда

30.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће иницирати одржавање сједнице Народне скупштине Српске у што скорије вријеме на којој би било предложено одбацивање одлуке Европског суда за људска права у случају “Ковачевић”.

Додик је рекао да Република Српска није изненађена пресудом Европског суда.

– Предложићу да НСРС одбаци као неприхватљиве препоруке овог суда као чин волунтаризма и идеалистичког приступа уређењу земље, као ново постављање немогућих услова БиХ. Ово је правно недопустива и политички спекулантска одлука, системски разарајућа за БиХ. Предлажем да НСРС предложи органима БиХ да одбаце овакву одлуку као ништавну и то ћемо учинити, што се тиче нас, одмах на сједници Дома народа ПС БиХ – истакао је Додик.

Додик је истакао да је циљ пресуде Европског суда обрачун са конститутивношћу народа и одбацивање и урушавање елемената Дејтонског споразума и Устава као Анекса 4 тог споразума, који је основни конститутивни акт.

Додик је рекао да пресуда додатно уноси проблеме у БиХ, али да се више ради о препоруци него обавезујућој одлуци.

– Ствари које подривају БиХ допринијеле су таквом нечему. Мислим да нису ни свјесни да БиХ чине већи проблем на европском путу и заустављају је у процесима везаним за могућности развоја – истакао је предсједник Српске на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик је рекао да пресуда излази изван оквира Европске конвенције и трајно дијели БиХ.

– БиХ не може да опстане као земља заснована на грађанском принципу. То није могла ни Југославија, ниједна земља на овим просторима, то данас не може ни Белгија ни Швајцарска – рекао је он.

 

Подијели: