Наша позиција – одбрана Српске

29.09.2023.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик поручио је да доминантна позиција ове странке остаје одбрана Републике Српске, поштовање Устава БиХ, а главни циљ је рјешавање питања Уставног суда БиХ и страних судија у овом суду.

Након сједнице Извршног комитета СНСД-а, Додик је истакао да на нивоу БиХ ова странка неће гласати ни за један закон док не буде ријешено питање Уставног суда БиХ.

“Наш циљ је одбрана позиције Републике Српске, поштивање Устава и обавеза преузетих из Устава, како то и пише. Главни циљ је да се ријеши питање Уставног суда БиХ, разговарамо с партнерима и наставићемо то да радимо. Нећемо дати наше гласове док се не ријеши питање Уставног суда и страних судија”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци, преноси Срна.

Додик је додао да се у међувремену може радити на усаглашавању појединих закона, али да се неће усвајати док се не ријеши ово питање.

“Позивам све да усаглашавамо законе, али партнери морају да знају да СНСД неће гласати за документе док се не ријеши питање Уставног суда”, истакао је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска политички и финансијски стабилна, што значи да је обезбиједила финансирање да без икаквих проблема затвори ову финансијску годину.

“Не видимо могућност да то буде угрожено, уз сва повећања и давања која су додатно уведена за одређене категорије. Сви фондови и институције функционишу”, навео је Додик.

Он је навео да СНСД има с чим да изађе пред народ, јер је странка која је својим дјеловањем обиљежила политички живот Републике Српске, а сутра ће на Сабору странке у Добоју бити изабран предсједник, Главни одбор и Статутарна и Надзорна комисија странке.

“Имамо највећу организацију са више од 200.000 чланова. На Сабор смо позвали 1.001 делегата, биће присутно више од 1.500 наших симпатизера, а имаћемо и знатан број гостију из Србије, Црне Горе, Македоније, Румуније, Мађарске, партнера из Српске и Федерације БиХ”, рекао је Додик.

Он је навео да ће на Сабору значком бити награђени угледни чланови ове странке, они који су важни за ову организацију и синоним су СНСД-а.

“Због временских, политичких и других околности можда неки документи нису спроведени, али остају трајно наше опредјељење, као што је Декларација о независности”, навео је Додик.

Он је додао да ће сутра бити предочена сва документа. “Све то је и даље у функцији прилагођавања условима за сложено политичко дјеловање у датим околностима”, истакао је Додик.

Подијели: