“Наставити јачати Српску” – снажна порука поводом 27. годишњице потписивања Дејтонског споразума

21.11.2022.

Новоизабрани предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да ће са новоизабраним српским чланом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић конципирати политике које ће јачати Српску.

Додик је, поводом 27 година од парафирања Дејтонског мировног споразума, рекао да ће бити настављена стабилизација Републике Српске.

– Ништа неће бити економски и финансијски лако. Ово је мој трећи мандат на позицији предсједника Републике Српске што је изразита част, а привилегија је што ме људи непосредно на изборима три пута бирају за предсједника – рекао је Додик.

Он је истакао да је додатну одговорност стекао на митингу “Отаџбина зове” гђе је огроман број људи исказао приврженост Републици Српској бранећи њене демократске капацитете.

– Очигледно је да је народ дао подршку мени и зато сам захвалан и бранићу позицију Републике Српске, те нећу оклијевати. Заједно можемо проћи све кризе – рекао је Додик.

Он је навео да било какав интервенционизам међународне заједнице пише одлуку о самосталност Републике Српске, а Kристијан Шмит, шта год да учини, написаће да је Српска корак ка самосталности и да неће да трпи неправедност.

У понеђељак, 21. новембра, навршава се 27 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

 

Подијели: