Не дам Републику Српску, играћемо игру моћи

24.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да не да Републику Српску и да га неће склонити, да има озбиљну подршку народа и свој посао ради исправно, бранећи оно за шта су погинули људи у увјерењу да Република Српска треба да опстане.

Он је рекао да је јасно да је оптужница Тужилаштва БиХ против њега на брзину склепана и да је уједно задовољан чињеницом да је крив јер не поштује странце.

– Хоћете игру моћи? Играћемо игру моћи. Ја не играм ову игру у Америци или у Манчестеру, него овдје и наша моћ се заснива на томе да имамо право, да имамо Устав, да су наша права базирана на основу Дејтонског мировног споразума. Наша моћ се заснива на нашој вољи, нашем карактеру који имамо – нагласио је Додик.

Предсједник Српске пита како је могуће да је он крив, док је судија Јасмина Ћосић Дедовић ослободила /ратног команданта муслиманских снага у Сребреници/ Насера Орића и зашто би се плашио таквог муслиманског судије.

– Каква је то правда, гдје ту има правде? Како се то нивелише? Да човјека за кога свједоче да је заклао једног судију и да је командовао злочинима ослободите, а Милорада Додика што је радио свој уставни посао и не поштује странца окривите и стрпате у затвор? – рекао је Додик вечерас за Алтернативну телевизију.

Он је нагласио да у Уставу БиХ јасно пише да једину законодавну надлежност има Парламентарна скупштина, а не странац.

– Да ја сад кажем да наш Устав не важи, а важи Шмит који је нелегалан? Како то? Као што то опозиција каже и каже да је он легалан, а ми кажемо да није и по том питању ћемо се ми обрачунати политички са опозицијом, има времена. Република Српска ће се борити против тога и Кристијана Шмита – поручио је Додик.

Додик је рекао да му је до његовог комодитета, не би допустио да га развлаче по судовима.

– Ја ћу учествовати у том процесу. Крајња њихова одлука ће опредијелити наше понашање. Добио сам озбиљну подршку народа и по овом питању – поручио је Додик.

Он је нагласио да је Удружење Срба на простору Федерацији БиХ затражило да се одрже протести.

– То се први пут дешава, људима је дошло до грла јер ништа не функционише – истакао је Додик и додао да ће се се видјети да ли правда у БиХ функционише.

Додик је рекао да је Република Српска суочена са озбиљним притиском са стране, да су Американци и Британци удружили снаге да направе БиХ онако како они хоће, а Српска им стоји на том путу.

– Ту истину сви знају – навео је Додик и нагласио да Република Српска води одговорну политику која подразумијева да мора да добије оно што је максимално могуће.

Он је навео да је, ако говори о правосуђу, видљиво да Суд и Тужилаштво БиХ не постоје по Уставу БиХ и да је њихово егзистирање искључиво модалитет који је успоставио међународни фактор, високи представник.

– Тај модалитет и те институције су у суштини дио свега онога што сваки дан овдје живимо, али то не значи да они са наше стране треба да престану да буду оспоравани. Они ће бити оспоравани све док се не деси неки договор о тој теми. Ка томе се иде – рекао је Додик.

Он је напоменуо да је тренутни контекст веома сложен, да је на глобалном нивоу много нервозних великих играча, укључених и у систем у БиХ, да је украјинска криза промијенила позиције различитих страна, да је Запад предвођен Америком постао веома нервозан и даје озбиљан новац украјинској страни у сукобу, желећи да заврше нешто што мисле да треба.

– Притисак је на питању Србије, на питању Косова, даље деградације Републике Српске. Живимо у потпуно нерегуларним околностима. Савјет безбједности УН није именовао високог представника који се представља као да је именован, чак намеће законе. Једни у БиХ прихватају да су ти закони валидни, ми не прихватамо јер нису дио правног и уставног система у БиХ – једно опште расуло, општи јавашлук – указао је Додик.

Додик је рекао да БиХ није држава и да то никада неће бити.

– Држава је Република Српска и биће, свидјело се то неком британском амбасадору или не, и хтио он то да призна или не – поручио је Додик.

Подијели: