Не може да постоји БиХ коју Американци желе да наметну

17.01.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас да је Српска држава по свему и да може да постоји и функционише самостално, док БиХ коју желе наметнути Американци не може да постоји јер није у складу с Уставом и Дејтонским споразумом.

Додик је рекао да је америчка Амбасада у најновијем саопштењу опет изнијела низ лажи.

Он је поручио да је Република Српска у потпуности опредијељена да сачува дејтонску БиХ и ту политику досљедно води од њеног настанка.

– Пријетње и насиље Американаца никада нису били јачи, а своју силу манифестују политичким процесом који су преко антиуставног Суда и Тужилаштва покренули против мене. Годинама сам лично изложен њиховом насиљу. Тачније, прије седам година први пут су кренули у обрачун са мном зато што нисам дозволио да неко руши оно што пише у Дејтону и да га обликује онако како то само муслиманима одговара, стварајући неку унитарну БиХ, коју никада не би прихватила два од три конститутивна народа – навео је Додик на друштвеним мрежама.

Он је истакао да их је “ометао да руше Републику Српску и да јој умање права која има по Дејтону и Уставу, а сада су пронашли неког илегалца па исмијавају и саму БиХ и све грађане који овдје живе”.

– На крају кад направе тотални хаос, онда ће се повући одавде, као што су то урадили толико пута у разним дијеловима свијета, гдје смо видјели како се то завршило и оставиће Бошњаке, који ће опет морати да се договарају са Србима и Хрватима. Било би добро да то схвате и њихови представници ако желе да БиХ постоји – нагласио је Додик.

Подијели: