Не може се бити либерал и поданик Шмита у исто вријеме

22.12.2023.

Пише: Милорад Додик

Три пута сам прочитао изјаву Едина Форте, који је позвао њемачког грађанина Кристијана Шмита да “интервенише” у БиХ.

Посљедњи пут када су Нијемци себи дали за право да “интервенишу” на овим просторима, то се завршило покољима на Козари, Јасеновцем, Пребиловцима и бројним трагедијама.

Посљедњи пут када смо одузели Нијемцима право да овдје интервенишу, настала је БиХ каква је једино могућа – земља два ентитета и три конститутивна народа, Срба, Бошњака и Хрвата, којима припада једнако и никоме не припада највише.

Таква БиХ подразумијева да се око свега договоримо. Ниједан договор се неће једнако или у потпуности свидјети Форти, Човићу или мени, али ће бар бити резултат демократског процеса наших народа који живе у Европи 21. вијека.

Посебно сам се изненадио да неко ко себе издаје за либерала позива на то да појединац, странац, нелегалан и нелегитиман, доноси одлуке умјесто изабраних представника народа у БиХ.

На ком језику треба да вам кажем да бисте разумјели – законе у БиХ може доносити само Парламентарна скупштина БиХ.

Колико пута да вам поновим да бисте схватили – Шмит није високи представник, можда је “високо божанство” за бошњачке политичаре и може бити само високи представник у Федерацији БиХ, која га очигледно прихвата.

Да ли да вам цртам да коначно прихватите да Шмитова жеља може за вас бити заповијест, али за Републику Српску не значи ништа?

Или, како је могуће да лидер Форто игнорише ставове Срба и Хрвата о теми Изборног закона, и показују да је та лопурда Шмит њихов, муслимански, и да извршава њихове налоге.

Стварно је доста тих надобудних “демократа”, “мислилаца”, “сваштара” и “свезналица”.

Договора у БиХ нема зато што ви не желите договор.

Ви желите да владате Србима и Хрватима.

Ваша сервилност постаје дегутантна, а ваше бјежање од одговорности трагично.

Политичари преузимају одговорност, политиканти чекају да други одлуче умјесто њих.

Не може се бити либерал и поданик Шмита у исто вријеме. Либерал би, ваљда, требало да зна да његове слободе престају тамо гдје почињу туђе. Поданик не зна ништа. Поданик не види ништа. Нема ни визију ни јасан правац јер га путем води наметнути Нијемац.

Избори у Републици Српској биће одржани или по важећем закону, или по измијењеном о коме се договоримо, или по закону Републике Српске који ћемо донијети. По Вашем и Шмитовом неће.

Шмитове фантазије нас не занимају.

Подијели: