Не очекује се никакав помак у разговорима с “тројком”

11.11.2023.

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је Срни да до марта не очекује никакав помак у разговорима с “тројком”, чији став није нимало промијењен од Алије Изетбеговића.

“Мислим да се ништа неће десити до марта. Ми предлажемо приступ који каже сва преостала питања из 14 приоритета на сто, кад се сви ријеше, онда је све ријешено”, рекао је Додик.

На питање како разговарати са “тројком” која не поштује ставове из Српске, Додик је истакао да су то конвертити који се понашају једнако кроз историју и да тако сада ради и министар иностраних послова у Савјету министара БиХ Елмедин Конаковић.

“Тај став нимало није промијењен од Алије Изетбеговића – дајте Дејтонски споразум нека буде то на почетку, а онда ћемо свим силама учинити све у деценијама које долазе да девастирамо Српску. Та политика, наравно, не може да прође”, навео је Додик.

Он је подсјетио да је у јуну или јулу било договорено да се након паузе од мјесец дана сједне и договори о два-три закона и неке политике, а у септембру да се ради на Уставном суду, али кад је дошао септембар све су учинили да то девастирају да се извуку.

“Сада имају храбре изјаве како неће док се не уђе у ЕУ, док ЕУ сматра да не можете ући у преговоре ако не ријешите питање Уставног суда”, рекао је Додик и додао да на бази тих подметања и лажи они стално покушавају да направе неки свој као квалитетан приступ.

Према његовим ријечима, Конаковић и његова дружина су “обична група фолираната који се бусају у прса по Сарајеву, ликују када тужилаштво подигне оптужницу против Додика, сматрајући ‘готов је Изетбеговић, сад ћемо се ријешити и Додика, а са Човићем ћемо лако'”.

“То је њихово јуначење по сарајевским сећијама. Да имате озбиљне саговорнике, рекли бисте: ‘Чекај, није нама у интересу да се на овај начин руши уставни поредак’. Кад хоћете да на тај начин буде урушен уставни поредак, зашто сматрате да БиХ треба да опстане. Ви највише радите против тога, мислите да је једино исправно оно што је вама као политичкој елити и муслиманима у цјелини корисно, таман кршили устав и закон”, додао је Додик.

Са друге стране, каже Додик, Србе који не крше Устав ни у чему, покушавају да означе да су криви за све.

Он сматра и да Конаковић покушава да омаловажи друге, а да је у суштини то учинио са постигнутим договором на састанку у Сарајеву којим је руководио ХДЗ, а на којем су јасно наведени приоритети.

“Тамо пише да морамо да ријешимо питање Изборног закона, Уставног суда и страних судија. Они то минимизирају причом – Па да се ријеши, није речено да оду. Па шта је друго да се ријеши него да оду”, рекао је Додик.

Додик је додао да Конаковић “озбиљно лаже” на дипломатским скуповима, гдје се похвалио да нема муслиманске стране као негативне, већ да је таква Република Српска, а као министар иностраних послова морао би да уважава и ставове других, а не само да промиче своје политике.

Он је истакао да се такво понашање уопште не разликује од раније праксе, те додао да је потпуно пропало Предсједништво БиХ, које више нема заједничких ставова, те да је најбољи знак разбијене БиХ разбијена спољна политика.

Додик је подсјетио да они имају неке своје амбасадоре који се прикључују санкцијама против Русије, те напоменуо да их БиХ званично није увела и да Руска Федерација није ставила БиХ на листу непријатељских земаља, већ има привилегије у вези са гасом и неким другим стварима, а највећу корист од тога има муслиманска страна.

Он је нагласио да је хвалоспјев из Федерације БиХ да ће они добијати паре а Српска неће, само доказ да БиХ не може опстати.

“Српска је за Дејтонски споразум, али није за овакву БиХ коју су наметнули лажним одлукама високих представника и Уставног суда. Та БиХ мора да поново буде предмет договора, а ако неће, онда ће направити атмосферу у којој ће се БиХ додатно распасти”, закључио је Додик.

Подијели: