Не вјерујемо Уставном суду БиХ, све је постало бесмислено

03.01.2024.

Предсједник Републике Срспке Милорад Додик каже да је Српска јасно рекла да не вјерује Уставном суду БиХ који је вођен настојањима појединих западних земаља и муслиманских политичара урадио све да уруши Дејтон, а ту институцију претвори у декадентну и неуставну, која све што је радила је радила на штету Устава БиХ, али и српског народа и Републике Српске.

– Одлазак страних судија и поништавање свих несутавних одлука, услов је Српске, која до тада неће бирати судије. Република Српска раније је бирала судије Уставног суда БиХ у доброј мјери увјерена да је могућа правичност у погледу дјеловања овог суда – рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Нажалост, каже Додик, посљедњих година то није случај.

– Зато ми не можемо да вјерујемо тој институцији. Судије Срби тамо су служили као декор, а не као конструктивни дио заштите Устава, не само Срба и Републике Српске, већ и уставних вриједности. То су злоупотријебили до те мјере да је све постало бесмислено – рекао је Додик у Бањалуци након састанка са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом.

Истакао је да је Република Српска јасно рекла да двојица судија из Српске неће бити изабрана док се не регулише нови састав Уставног суда, те му се одузму све неуставне надлежности и правила која је сам себи прибавио.

 

 

Подијели: