“Не занима нас приватно Шмитово мишљење о 9. јануару”

23.12.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је оцјена Kристијана Шмита о наводној неуставности прославе 9. јануара – Дана Републике заправо приватно мишљење једног приватног лица.

“То лице што се тиче нас у Српској нема никакву институционалну снагу”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је навео да Шмит упорно покушава бити високи представник, иако и они који су га именовали на ту позицију знају да он то није.

Додик је рекао да се људи попут Шмита не понашају правично, да намећу силу и због тога не заслужују пажњу, јер ђелују ванинституционално.

Он је истакао да ни Уставни суд БиХ не може одлучивати о Дану Републике.

“Република је до сада обиљежавала тај дан и обиљежаваће јер постоји и постојаће”, поручио је Додик.

Он је поновио да се народ Српске одлучио на референдуму да је то Дан Републике.

“Шмит може да ради шта хоће и нека прославља своје празнике, а наше нека остави на миру. Неће ни бити позван на прославу 9. јануара”, рекао је Додик.

Он је поручио Шмиту да ће свака његова евентуална одлука на штету Српске изазвати Републику на радикалније потезе заштите.

“Он /Шмит/ гдје год да се појави настаје неред и зато је упитна прича ЕУ о кандидатском статусу БиХ”, рекао је Додик.

Додик је поновио да Шмит за Републику Српску није високи представник и да ниједна његова одлука неће бити прихваћена у Српској.

Повећаћемо степен одговорности у јавној управи

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да ће бити повећан степен одговорности, прије свега јавне управе и да ће бити ријешено питање људи који нису захвални на томе што раде на неком од мјеста у јавној управи.

“Влада ће се тиме бавити у наредних седам дана. Почећемо да чистимо све оне који се воде да су запослени, а не долазе на посао. Они морају да напусте јавни сектор. Видјећемо како то изгледа већ за седам дана”, рекао је Додик новинарима након састанка са новизабраним министрима у Влади Републике Српске.

Он је истакао да су главни приоритети очување политичке и социјалне стабилности, радних мјеста и економије, те како да буде унапријеђен јавни сектор.

“Усмјерићемо се на инвестиције којима ћемо повећати бруто домаћи производ. Република Српска наставља са растом макроекономских вриједности што је веома значајно и желимо да очувамо политику раста плата”, додао је Додик.

Он је подсјетио да ће од 1. јануара наредне године плате бити повећане за пет одсто и пензије за 14 одсто, што значи и повећање борачких накнада.

“Усмјерени смо на јачање развојних и инвестиционих потенцијала Репбулике Српске. Ово је коалициона Влада и наставља да ради на тај начин”, рекао је Додик и оцијенио да је одлука да Вишковићу додијели мандат за премијера била исправна.

Kада је ријеч о нивоу БиХ, Додик је поновио да се остаје посвећено очувању уставне позиције Српске, као и спречавању преноса било каквих надлежности и враћању надлежности.

“Спремни смо на дијалог на нивоу БиХ о тим стварима, уз услов очувања Републике Српске. Са Федерацијом БиХ желимо да отворимо све могуће видове сарадње, па ћемо сачекати да и они формирају своју Владу како би одржали заједничку сједницу”, рекао је Додик.

Он је навео да ће се сачекати формирање Савјета министара, како би Влада Српске затражила заједнички састанак.

Додик је подсјетио да је предвиђена заједничка сједница владе Српске и Србије како би био иновиран Споразум о специјалним паралелним везама.

Предсједник Српске је поновио да Српска не прихвата лажног високог представника и да неће сарађивати са њим.

“Нећемо прихватити ниједну његову одлуку уколико је евентуално наметне. Република Српска не прихвата ни Савјет за спровођење мира, нити ће поштовати одлуке који они доносе, јер је антидејтонски. Не можемо прихватити тумачење само једне стране”, каже Додик.

Говорећи о ЕУ, Додик је поновио да Српска остаје на том путу, али да је одлука о кандидатском статусу политичка, донесена је зато што треба Западу и нема везе са европским процедурама.

“Уколико врате позицију Републике Српске на уставни капацитет можемо побољшати сарадњу. Радићемо на спровођењу 14 приоритета и уколико један не буде сопровоеден, ништа не важи”, навео је Додик.

Он је напоменуо да је Српска за сарадњу са САД, јер се не може заобићи, иако је ова земља све радила против Српске и српског народа.

“Понављам да је Република Српска против НАТО интеграција. Одређени облици сарадње су могући али виђећемо на који начин. Сарадња са НАТО-ом не прејудицира чланство”, закључио је Додик.

Почећемо да чистимо све оне који су запослени, а не раде

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је приоритет новог сазива Владе Српске очување стабилности, поготово политичке.

Додик је рекао након разговора у Бањалуци са министрима у новом сазиву Владе Српске да су приоритети и очување социјалног мира, као и привлачење инвестиција.

“Разговарали смо данас о обавезама и одговорности Владе, о изазовима који је очекују”, рекао је предсједник Српске на конференцији за новинаре.

Додик је нагласио да је у новој Влади значајан број нових министара 11, што захтијева нову динамику.

Он је навео да је просјечна плата у Српској тренутно 1.211 KМ.

Додао је да ће ова Влада показати своју способност и у свим напорима ће дати резултата.

“Ово је коалициона Влада и наставља да ради у склопу коалиције”, рекао је Додик и додао да је одлука да Вишковићу да мандат за премијера показала исправном.

“Почећемо да чистимо све оне који се на неки начин воде да су запослени, а нису. А то ћемо урадити у наредних седам дана”, рекао је Додик и додао да за ову Владу нема одмора, ни јутро, ни поподне ни ноћ.

Састанку у Палати Републике присуствовали су премијер Српске Радован Вишковић и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Подијели: