Неће успјети Марфијеви покушаји застрашивања

28.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска није ничим нарушила Дејтонски мировни споразум и да неће успјети покушаји застрашивања који долазе од америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија, који је потпуно показао своје лице тако што је сваки пут реаговао на штету Српске.

“Република Српска није ничим нарушила Дејтонски споразум. Тај споразум се руши од Уставног суда БиХ већ 20 година”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Марфи прије само неколико дана причао како Дејтонски споразум није трајан и да мора да се мијења, а јуче је говорио сасвим нешто супротно.

“Питање је када он лаже, а када говори истину. Ко држи више до њега и његове приче? Он се показао као навијач за муслимане у БиХ и ту нема никакве дилеме. Он није онај који може бити саслушан и уважене његове примједбе”, нагласио је Додик.

Додик истиче да је Марфи дозволио себи да се понаша као тумач Дејтонског споразума, као неко ко бира која власт треба да буде, чиме је њему дао за право да тог америчког дипломату назове “обичним политичким дилетантом који мисли да ће својим надменим понашањем и “шпиц чизмицама” које носи по Сарајеву некога заинтригирати” или, можда, уплашити.

“Овдје се ради о озбиљним стварима”, нагласио је Додик поводом изјава из Амбасаде САД да Уставни суд БиХ може да ради без српских судија, те нагласио да не би препоручивао овом суду да тако доносе одлуке.

Додик је истакао да је њихова прича о томе како треба изабрати судије из Републике Српске да буду тамо икебане, сасвим на фону оне какву поручују такви као што је амерички амбасадор.

“Ви изаберите, а ми ћемо доносити одлуке које ми хоћемо. Наравно, ако тако могу, ако је све тако као што он тврди, нека донесу одлуке, па ћемо видјети како ће то ићи! Ја не бих препоручивао Уставном суду БиХ да доноси одлуке”, нагласио је Додик.

Додик је оцијенио да је приступ Републике Српске у цијелој ситуацији веома рационалан.

“Тражимо да се сједне након 25 година, односно 20 година након истека рока да оду стране судије и да се разговара о томе, да договоримо на који начин ће се штитити Устав БиХ. И то није антидејтонско, него одговорно понашање с наше стране, а не навијачко понашање попут америчког амбасадора Марфија, који све зна, па и како треба гас да иде, куда, ко да буде директор, предсједник… Он се масовно мијеша у унутрашње ствари БиХ”, оцијенио је Додик.

Додик каже да Марфију муслимани то дозвољавају, али да у Републици Српској то неће то радити, јер ту није добродошао и на снази су мјере, према којим представници Српске не треба да се састају са особљем Амбасаде САД у БиХ.

“Ми поштујемо Америку и разговараћемо са сваким ко дође, али са таквим као што је Марфи и његово особље, а успут запослио је већину муслимана у Амбасаду који пишу саопштења и који реагују на овај начин, борећи се искључиво против Републике Српске, а не за БиХ”, рекао је Додик.

Он је нагласио да није побједа БиХ да порази Републику Српску, него Република Српска унутар БиХ буде конзистентан фактор који нема страхове и који заједно са другима ради на питањима која су од заједничког интереса.

“То је побједа БиХ, а не Марфијеве глупости које он нама овдје просипа. Нисмо у потреби ми ником ништа да објашњавамо, поготово амбасадору Марфију који се овдје понаша каубојски. Каубојштине које он овдје провлачи сигурно не могу да буду од користи никоме у БиХ. Ми ћемо са партнерима, ако они то желе у БиХ сјести и ставити ово све на дневни ред. Објаснићемо наше разлоге”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је сада јасно је да се одлуке Уставног суда БиХ неће примјењивати у овом ентитету, а било какве даље активности било ког органа на нивоу БиХ ће повлачити мјеру Српске.

“Ово је реакција, ово није акција. Нисмо ми промијенили правила или се понашали недосљедно Уставу, него Уставни суд. Према томе, ово је реакција”, истакао је Додик.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ који предвиђа да се одлуке тог суда неће примјењивати и извршавати на територији Српске док Парламентарна скупштина БиХ не донесе закон о овом суду.

Подијели: