“Нећемо дизати револуцију, али осјетиће наше одлучивање”

22.05.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је намјера званичника Српске да сутра заједно на тргу у Сребреници гледају сједницу Генералне скупштине УН и на тај начин подрже предсједника Србије Александра Вучића који ће се у Њујорку борити против антисрпске резолуције о Сребреници.

Додик је навео да ће Влада Српске на дан одржавања сједнице Генералне скупштине УН засједати у Сребреници и поручити да је та резолуција за Републику Српску неприхватљива и непроводива.

Предсједник Српске је истакао да ће Влада направити развојни програм за Сребреницу, те послати поруку да се десио злочин и над Србима и над муслиманима, као и да је најпримарније очувати мир.

“Примарно нам је да очувамо мир, имамо доста механизама да то учинимо”, рекао је Додик синоћ за РТС.

Додик је поручио да Република Српске није ни економски ни политички јака, али да има карактер и да ће редефинисати свој однос према Њемачкој која је спонзор антисрпске резолуције и свим осталим.

Предсједник Српске истакао да је тешко или немогуће живјети у БиХ и додао да се резолуција о Сребреници гура да би се муслимани имали на што позивати.

“Нећемо ми дизати револуцију, муслимани ће осјетити наше одлучивање”, рекао је Додик.

Додик је упитао чему политичка пресуда, ако је злочин индивидуалан и додао да неће и не могу кроз ово дисквалификовати Србију.

Одговарајући на питање да ли је послије егзодуса сарајевских Срба, што је био ексер у ковчег мултиетничке БиХ, резолуција о Сребреници симболички крај БиХ, Додик је рекао да мисли да је крај.

“Како да живе два народа са тако снажно супростављеном прошлошћу и да прихватим да градимо државу када је то пропало на глобалном нивоу. Нама силом држе ту причу”, рекао је Додик.

Он је навео да Запад покушава да БиХ буде суверена, а занемарује да су носиоци тог суверенитета два ентитета и три конститутивна народа и поручио да му нађу иједну одлуку коју Сарајево може само да донесе.

“БиХ постоји као чланица УН, сада су то нарушили”, рекао је Додикн.

Када је ријеч о порукама мира које је послао приликом отварања обнављене џамије Арнаудијане у Бањалуци, Додик је рекао да се обратио локалним муслиманима.

“Морамо да их уважавамо више него наше потребе. Ја разликујем право муслимана који живе у Републици Српској у односу на Сарајево”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је увјерен да вријеме ради за Србе без обзира на актуелна дешавања.

“Потпуно сам увјерен и то показује и ово у УН. Постоји низ земља које мисле да је то неправда”, рекао је Додик и додао да званичници Српске због санкција које су им изречене не могу да буду у Њујорку, а да би тамо могли да помогну, јер имају пријатеље међу одређеним земљама.

“Читав свијет је заробљен геополитиком, ствара се мултиполарни свијет, то је шанса да ми сачувамо свој субјективитет и имамо праведнији положај”, рекао је Додик.

Говорећи о наставку судског процеса пред Судом БиХ који се води проти њега због непоштовања одлука Кристијана Шмита, Додик је рекао да одлази на суђење у Суд БиХ са горчином и поривом да докаже колико је све то све бесмислено.

“Не идем тамо као у институцију правде, него кнеправде која је концентрисана искључиво на Србе”, рекао је Додик и додао да је све то креирано из политичких разлога.

Резолуција о Сребреници  ће значајно оптеретити будућност српског народа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да најављена резолуција о Сребреници треба да одреди будућих 35 година на овим просторима и да непријатељима српског народа послужи да смишљају разне гадости против Срба, попут условљања пута ка ЕУ тим срамним документом.

“Ова резолуција треба да послужи муслиманима у БиХ да нам то стално сервирају као проблем, да нас натјерају на моралну дисквалификацију, али од тога нема ништа”, рекао је Додик.

Додик је истакао да предсједник Србије Александар Вучић размишља исто као и он да је резолуција о Сребреници документ који ће значајно оптеретити будућност српског народа.

“И Српска православна црква разумије да је то не само политичка, већ и историјска неправда према Србима који је страдални народ. Сви смо окупљени у разумијевању тога”, рекао је Додик.

Он је указао да данашњи свијет карактерише пропаст међународног права, а то се види и у промјени начина гласања у Генералној скупштини УН о резолуцији и Сревбреници.

“На овој теми се очекивао консензус, али Американци су унијели своја правила. Очекујемо да збир оних који су уздржани и који ће бити против резолуције буде већи од натполовичне већине. То била мала сатисфакција у датој ситуацији, а ја бих рекао да би то била историјска побједа”, рекао је Додик синоћ за РТС.

Он је истакао да већина земља неће ни примјењивати ту резолуцији у свом локалном законодавству и образовном систему.

“Политичком одлуком се покушава наметнути образовни садржај. Ми то одбијамо и нећемо учинити”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је Хашки трибнал био суд за Србе, јер је на далеко веће казне затвора осудио Србе, односно на преко 1.100 година затвора.

“Тамо се покушава кроз појединачне судске одлуке написати историја. То је политички суд за један народ”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да муслимани у БиХ покушавају да направе мит од Сребренице.

“Ако ико руши БиХ, то најбоље чине муслимани”, рекао је Додик.

Подијели: