Нећу одустати, крећем у нову фазу борбе за Републику Српску

28.03.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су мир и стабилност неприкосновени у Српској, те да је на тим принципима и засновано дјеловање власти и дијела опозиције за очување њених интереса.

Додик је рекао да ће наставити борбу за интересе Српске, без обзира на личне посљедице.

“Ово је мој избор. Пристао сам на то. Знао сам шта ме чека када сам се одлучио да радим за народ. Идем до краја за Републику Српску и српски народ. Немам помисли да одустанем. Крећем у нову фазу борбе за Републику Српску”, рекао је Додик у уводном излагању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске на којој посланици разматрају актуелну безбједносну и политичку ситуацију у свијету са аспекта реперкусија на Српску.

Он је истакао да се не плаши било какве борбе за Републику Српску, наводећи да ће поднијети сваку жртву која то подразумијева.

Када је ријеч о односу ЕУ према овим просторима, Додик је рекао да је Европа доведена у позицију зависности од стране САД и додао да је у великој кризи.

“Европа се одрекла јефтиних сировина и мора да их набавља по већим цијенама. ЕУ убрзава процесе придруживања, нудећи шаргарепе које би требало да навуку друге да се одрекну суверенитета да би одређени центри моћи могли управљати тим просторима”, истакао је Додик, преноси Срна.

Све је то дало печат регионалним односима на Балкану и у БиХ, рекао је Додик, истакавши да Српска мора спремно дочекати промјене у свијету.

“Нема примјера да функцонишу земље које су изопштене из Европе, али ни овакава ситуација није виђена до сада. Европа је понудила БиХ статус преговарача без јасног датума, али траже реформе”, подсјетио је Додик.

Он је нагласио да је сада јасно да постоје и они који не желе кретање ка ЕУ, рушећи све принципе у БиХ, те навео да је тај пут немогућ са протектором.

“Неко ко нема легитимитет намеће одређена рјешења. Они нас не слушају и сматрају да смо небитни и подсмијавају нам се. Доношење и наметање неких закона је нешто што је планирано. Хтио се забити нож у леђа БиХ. Болно је сада чупање тог ножа, и биће болно”, рекао је Додик.

ПОДАНИШТВО БОШЊАКА УРУШАВА БиХ

Предсједник Републике Српске рекао је да су након наметања Изборног закона на удару и Бошњаци у БиХ, те да се у БиХ више неће правити никакви планови са европским партнерима док се ово питање не ријеши.

Додик је указао на подаништво Бошњака у БиХ, упитавши да ли се са њима треба нешто договарати јер су спремни да подрже наметање рјешења.

“Увјерени су да ће добити шта желе. Не можемо се у БиХ договорити да се потврди нешто што пише у Уставу, а то је да парламент доноси законе. Муслимани прихватају да то ради неко други и представљу то као да и ми треба да прихватимо”, истакао је Додик у Народној скупштини на посебној сједници.

Он је истакао да је парламент једино мјесто гдје се могу доносити закони и да је наметање Изборног закона донесено због аплауза Бошњака.

“Грдно се варају ако ће нас тако држати у БиХ. Зар сте толико луди да вјерујете да Америка може наметнути шта хоће. Наметнули су ми санкције. Па шта”, упитао је Додик.

Ако Бошњаци наставе са подаништвом Америци, Додик сматра да се тиме затварају врата БиХ.

“Када добијате статус кандидата, добијате овај шамар. Наставићемо да водимо политике које су у интересу Републике Српске”, истакао је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска дио Дејтона, јака и несаломљива, као и да само Српска и Федерација могу споразумно да мијењају Устав.

Говорећи о програмима развоја ЕУ, Додик је навео да Република Српска за наредне четири године може да повуче 300 милиона евра из програма развоја ЕУ.

“Своје школске програме морамо прилагодити онима у ЕУ, односно да се каже да постоји родитељ један и родитељ два. Нећу да живим у земљи која то промовише. Нисам спреман на то”, рекао је Додик.

АМЕРИКАНЦИ ВОДЕ ХИБРИДНИ РАТ ПРОТИВ СРПСКЕ И СРБИЈЕ

Додик је истакао да Американци воде хибридни рат против Републике Српске и Србије.

Он је навео да су Американци срушили Устав и Дејтонски мировни споразум, нагласивши да је ријеч о криминалном подухвату.

Истакао је да у удруженом злочиначком подухвату против Српске стоје Американци, Велика Британија и Њемачка, те да са опозицијом и невладиним сектором раде на подривању темеља Српске.

“Подмећу стално нове кораке које Србија треба да испоштује када је ријеч о Косову и Метохији. Не поштују Резолуцију 1244, нападају предсједника Вучића и чине све да Србију дестабилизују и начине је лаким плијеном. Подржавају самопроглашено Косово и стално дају ултиматуме Србији”, указао је Додик на посебној сједници парламента Српске.

Он је навео да Срби стоје иза Косова и Метохије, да је Србија дио УН са Косовом и Метохијом и да је то једино јасно.

“Самопроглашено Косово нема међународно признање. Игноришу се ставови Србије и лажу како нешто жели да се ријеши. Република Српска јасно стоји иза Србије и политике предсједника Александра Вучића”, нагласио је Додик.

У Народној скупштини Републике Српске у току је посебна сједница на којој посланици разматрају актуелну безбједносну и политичку ситуацију у свијету са аспекта реперкусија на Републику Српску.

Наведена тачка дневног реда приједлог је предсједника Републике Српске Милорада Додика, предсједника Народне скупштине Српске Ненада Стевандића, предсједника Владе Српске Радована Вишковића и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, који присуствују сједници.

Сједници присуствују и предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић и представници Републике Српске у заједничким иституцијама БиХ, предсједници СДС-а и ПДП-а, те представници ЕУ.

БиХ не може да буде грађанска

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да БиХ не може да буде грађанска, већ земља три конститутивна народа.

Додик је рекао на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске да Бошњаци одбијају такву формулацију, иако је она дио Дејтона, односно Устава.

“Од националног значаја за Републику Српску је да се заустави са јачањем институција БиХ. Република Српска и Федерација БиХ су потписнице свих Анекса Дејтона”, рекао је Додик.

Он је указао да у Уставном суду БиХ стране судије са Бошњацима доносе одлуке штетне по Републику Српску и да такво дјеловање мора бити одбачено.

“Ставили су се у улогу уставотворца. Устав се крши уз помоћ странаца и Бошњака”, истакао је Додик.

Он је указао да БиХ није чак ни изборна јединица, јер су и ту јасно подијељене надлежности и начин гласања.

“БиХ нема ниједно овлаштење за изборе. Поставља се питање како ЦИК може проводити изборе. Како мислите да то може опстати? Узурпирана је Централна изборна комисија и сада желе да направе извршни орган БиХ”, указао је Додик.

Он је рекао да постоји намјера да предсједници бирачких одбора буду државни службеници, што би водило успостављању тоталне контроле над изборним процесом.

Додик је указао да у Уставу пише да оне надлежности које нису дио овог документа припадају искључиво Републици Српској, наводећи да Бошњаци желе другачије, и то чине кршећи Устав.

Он је истакао да у Уставу пише и то да ниједна безбједносна служба не смије боравити на територији другог ентитета, те да је наметањем Оружаних снага срушен и овај принцип.

“Најпаметније је да разговарамо и да се разиђемо на миран начин. Тешко је разговарати са онима који имају илузије”, рекао је Додик.

Српска одбацује било какву декларацију у УН о Сребреници

Додик је рекао да Српска одбацује било какву декларацију у УН о Сребреници и то неће прихватити.

Додик је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске истакао да други руше Дејтонски споразум, оптужујући Српску да то чини, те наводи да странци не уважавају историјску реалност.

“С њима нема разговора јер живе у свијету наметнутих одлука. Њемачка се намеће као власник БиХ. Ево и данас у настојању да подијели неку врсту моћи. Њемачка је и спонзор документа који се покреће у УН о наводном геноциду”, указао је Додик.

Та прича има за циљ друге ствари, појаснио је Додик, јер желе да наметну колективну одговорност српском народу.

“Њемачка с тим жели да опере своју геноцидну прошлост. Не можемо је схватити као пријатељску земљу. Геноцид у Сребреници се није десио. Међународна комисија Владе је то утврдила. Покушавају да страдање Срба и Бошњака истуре ипак само као ексклузивитет једног народа“, рекао је Додик.

Он је рекао да Српска одбацује било какву декларацију и то се неће прихватити.

Додик сматра да је потребно усвојити извјештај у Народној скупштини Републике Српске и тако завршити ту врсту приче.

Салкић чини све да подвали српском народу

Предсједник Републике Српске је рекао да Рамиз Салкић чини све да подвали српском народу.

Додик је рекао да ће борити да Салкић увијек буде слободан и да може да износи мишљење у Народној скупштини.

Он је додао да је важно да Салкић, ако живи на простору Републике Српске, може да има једнака права као сви овдје.

“Али, говорим као већински дио оне Републике Српске која вас не жели јер све што чините чините да бисте подвалили српском народу”, истакао је Додик у обраћању на посебној сједници Народне скупштине.

Он је додао да је основна жеља муслимана у БиХ да путем међународне заједнице направи арнажман БиХ који ће бити одржив путм силе и насиља, рачунајући да ће један број Срба иселити са ових простора јер неће пристати да живи под тортуром.

ОХР преко патријарха Порфирија тражио састанак

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на почетку обраћања у Народној Скупштини Републике Српске да је чуо да је ОХР тражила да преко патријарха српског господина Порфирија уговори састанак Кристијана Шмита са Додиком.

– Зна патријарх шта ја мислим о томе – рекао је Додик.

Додик је рекао да само хоће да каже шта и како се дешава.

– Писмо из ОХР-а је отишло прије неких пола сата. О овоме је обавијештен преко поруке из ОХР-а – рекао је Додик, преноси РТРС.

Подијели: