Недопустиво уплитање у законодавство у БиХ

26.10.2023.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас у Сарајеву да је у БиХ потребно више уважавања и да је недопустиво било чије уплитање у законодавство у БиХ.

– Онда је све ту накардно. Не може се наравити прича о заједничкој држави на бази игнорисња једних, других, трећих или прихватња подаништва, које је овдје несумњиво огромно. Након данашњег састанка, мислим да смо даље у вези са питањем Суда БиХ него што смо били прије три мјесеца – рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка лидера парламентарних странака које чине већину на нивоу БиХ.

Он је навео да ниједна пресуда Суда БиХ, са становишта права, није одржива и да је немогуће у правној пракси да и прво и друго одјељење Суда БиХ буде формирано на истом мјесту.

– У БиХ одавно нема ни “п” од права и свако ко покушава да прича нешто о праву у БиХ апсолутно је смијешан. У БиХ треба више уважавања – рекао је Додик.

Додик је рекао да на данашњем састанку није постигнут договор о закону о Суду БиХ и да је донекле усаглашен закон о спречавању прању новца и терористичких активности.

– Остао је проблем сједишта Апелационог одјељења. Данас смо чули да бошњачка страна није ни за Апелационо одјељење, већ за неки облик суда, што значи да се нисмо договорили. Ми сматрамо да сједиште Апелационог одјељења треба да буде у Бањалуци, партнери из ФБиХ да би требало да буде на некој другој локацији у Републици Српској – рекао је Додик, додавши да састанак није дао резултат.

Он је рекао да су поменута два закона разматрана “у пакету”, али да се нису усагласили и да зато није постигнут договор.

Додик је рекао да је ово био кључни састанак, али да изостанак договора указује да сљедећи састанак неће бити могућ.

– Ако је Бањалука људима из ФБиХ спорна, онда они негирају државност и све остало. Ако је Бањалука недостојна да би била сједиште неког органа, онда је то неко друго питање и улази у сферу психолошког- истакао је Додик, који је предсједник Републике Српске.

ЕУ ће се прије распасти него што ће Бих постати члан

Лидер СНСД-а и предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас након састанка са коалицијом на нивоу БиХ да је мишљења како ће се Европска унија прије распасти него што ће БиХ постати члан.

На данашњем састанку није било догвора око Уставног суда и других закона, што је један од приоритета БиХ на путу ка чланству у ЕУ.

“Закон је нешто што се тражи у 14 приоритета. Једнако као што се тражи Уставни суд и питање високог представника. Данас имамо јасне ставове. Дајте нам свих 14 ставова, па ћемо ићи даље. Мислим да нема ништа од преговарачког статуса БиХ, да је то само лажна прича по ономе што могу да чујем из Брисела. Они ће то да гурну у Украјину која нити има територију којом суверено влада, нити има било шта шта већ има БиХ. Ићи ће према њима, а нас ће држати на повоцу”, каже Додик.

Он каже да је у циљу бх. пута ка Европској унији хтио да на сљедећем састанку са шефицом Европске комисије понуди испуњене захтјеве, али да у томе нису успјели.

“Овај пут сам рекао колегама да пробамо још једном с њима да видимо колико озбиљно мисле о БиХ. Нека нам престану слати трећеразредне службенике да они одређују шта треба да буде ова земља. Ова земља је уређена уставом и тако треба да остане. А не да неки трећеразредни службеници граде своје каријере”, каже Додик.

Он је подсјетио на принципе ЕУ да када БиХ утврди кандидатски статус предстаје потреба за страним присуство, али да то у пракси није тако.

“Ми смо кандидат и имамо страно присуство, лажу нас поново. Када буде евентуално статус преговарача он ће опет остати ту. Чујемо од наших партнера, да седам дана прије уласка у ЕУ моћи ћемо да мијењамо нешто. Ја мислим да ће се ЕУ прије распасти него што ће БиХ ући у њу”, каже Додик.

 

Подијели: