Недопустиво условљавање из ФБиХ да се о источној гасној конекцији одлучује када и о јужној

04.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је недопустиво условљавање из Федерације БиХ да се о источној гасној конекцији одлучује када и о јужној.

“Желимо да видимо да Савјет министара одлучује. Они покушавају да направе нову праксу и неко сада држи лекције нама како је требало да то давно предочимо. Ми то покушавамо већ 10 или 15 година. То злоупотребљавају у Савјету министара”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да такозвана јужна конекција за Српску не представља проблем, али да се с реализацијом овог пројекта не могу условљавати други.

“Када се муслимани и Хрвати договоре око јужне конекције, ми немамо ништа против. Кад треба то питање да се ријеши, онда измишљају и говоре поново о 14 приоритета Европске уније, а то нема везе с тим. Завршите ту конекцију и идемо даље”, каже Додик.

Говорећи о 14 приоритета раније постављених пред БиХ, Додик је нагласио да не може неко други одлучивати шта је приоритет од 14 препорука.

“У 14 приоритета имате причу о високом представнику који би требало да оде и да се промијене судије Уставног суда. Зашто то сада није на дневном реду? Шта хоћете? Да нам то држите десет година док ми гледамо Уставни суд који ради вануставно”, истакао је Додик.

Предсједник Српске каже да се о 14 приоритета може разговарати само у пакету. “Док се не договори све, ништа није договорено. Ми тражимо да оде високи представник. Нама не треба”, рекао је Додик.

Он је поновио да је некоректан потез министра иностраних послова у Савјету министара и предсједника Народа и правде Елмедина Конаковића, односно његова изјава да ће се покушати састати с Додиком, јер је сусрет раније већ и договорен.

“То је у најмању руку некоректно. Немам ниједан проблем да се састанем. Јуче смо се чули телефоном и његова најава да ће покушати да се састане је некоректна”, истакао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

(Срна)

Подијели: