Нема формирања власти без ријешеног питања гасовода

30.09.2022.

Подршка коју ми је дао предсједник Русије Владимир Путин је моћна поготово када долази од човјека кога цијеним и за кога мислим да је прави државник и предсједник свога народа, рекао је у интервјуу за Спутњик српски члан Предсједништва БиХ.

– Дијелим његове вриједности, јер и ја желим, истина на мањем нивоу, да у Републици Српској заштитимо нашу државу и наш народ. То ми импонује и осјећам се срећно – додао је Додик.

Додик се недавно у Москви састао са предсједником Русије са којим је, уз крупне политичке теме, разговарао и о великим економским пројектима.

Додик је коментарисао и референдуме у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области, као и однос Србије према том питању.

– Разумљиво је да Србија има став да не признаје референдуме, јер ако признаје референдум онда је на корак до признања тзв. Косова. С друге стране, ми који се боримо за наш статус у Републици Српској сматрамо да референдум који је најопштији начин изјашњавања народа, треба и мора да буде дио прихваћене политичке праксе. Русија има право да штити своју милионску популацију на том простору. Ако Американци могу да заштите свог појединца било гдје у свијету, да употребе своје најелеитније јединице да би спречиле недаћу својих држављана онда зашто, извините, Русија нема право да заштити 15 милиона Руса, поготово након свега што су у Украјини доживјели. Укинут им је језик и зар су очекивали да ће се они иселити одатле? Умјесто тога одлучили су да се боре – навео је Додик.

Додик је рекао да је Путин упорно говорио да нема проблем са Украјином и да има двије ствари које се не смију дирати.

– Једна је да Украјина не може да буде полигон НАТО-а за угрожавање Русије у безбједносном смислу, а друга да се обезбиједе сва права руском народу који тамо живи као што то постоји у свим земљама западне цивилизације. И једно и друго је било угрожено – рекао је Додик за Спутњик.

Додик је говорио и о економским и енергетским пројектима.

Истиче да за гасовод остаје да се обезбиједи дозвола Сарајева,

– Да се прође гранична линија, а то је Дрина. То већ годинама оспоравају у Сарајеву. Мислили смо да ће се они уразумити али ништа од тога. Не ради се ни о каквој новчаној обавези БиХ, финансијске ствари су ријешене између нас и Русије и значајан дио терете пада на њихову страну. Дозволе даје Република Српска, од Сарајева нам треба само та за пролаз испод Дрине. Тешко ми је да говорим да је Дрина нама граница али је то формално-правно тако. Они су нашли тај моменат да нам загорчавају и пројекат и живот. То је веома обимна инвестиција, можда назначајнија у Српској икада. Сарајево тим стопирањем покушава да се додвори Западу који је бијесан и на Русију и на Путина. Чекаћемо их, имају и они пројекте, када буду спремни нас да пусте, пустићемо и ми њих, али не волим то. Нисам ја такав човјек, не заустављам ја никакве пројекте али напросто дођете у позицију да другачије не можете – ако се то мјери овим аршинима у Сарајеву, онда ћемо и ми тако – појаснио је Додик.

Сматра да ће све бити завршено до Нове године.

– Биће то једна од најважнијих тема за само формирање власти и ако тога не буде, неће бити ни формирана власт. У Сарајеву морају да рачунају на то да је то за нас она црта која мора да буде ријешена поготово што то њих ништа не кошта, ништа им не значи, осим што желе да нам онемогуће тај пројекат – навео је Додик.

Дотакао се и притсака на Србији и пријетњом обуставе европског пута.

– Свједок сам свих тих ствари и мени нико не треба ништа да објашњава. Цијели политички естаблишмент треба да се уједини око националних и државних интереса и да се окупе око предсједника Александра Вучића као снажног преговарача. С друге стране, Западу не одговара Вучић који је спреман да оде у Уједињене нације, па да им каже да сви поштују украјински територијални интегритет, а да за Србију то не важи. Вучић је проблем Западу зато што постаје регионални или чак европски лидер који има јасан став и показује политику одбране српског националног и државног интереса. И они ће учинити све да га омаловаже и добијајући мале уступке од њега жељеће да га прикажу како је слаб. Запад шаље трећеразредне службенике да нешто посредују – каже Додик.

Истиче да и у БиХ, поред свих амбасадора који нешто покушавају да ураде, кршећи дипломатску праксу, Њемачка шаље два изасланика.

– А имају и судије у Уставном суду и зато покушавам да анимирам народ за једну велику подршку. Ми се до сада само бранимо, али ћемо можда предузети неку акцију која ће ићи веома жестоко – рекао је Додик.

Поручио је да уколико се БиХ не врати на уставни поредак, Српска ће покренути питање независности.

– Када ће бити тај тренутак, то ћемо ми одабрати. Сада ће ови из опозиције рећи да Додик то стално говори. Да, али сам ја то питање легализовао, сви очекују да се то деси. Када сам прије пет година ово први пут споменуо, нико није смио ни да проговори. Ми можемо да прихватимо БиХ каква је написана од слова до слова у Уставу, ако нећете ту, ону какву сте ви замислили сигурно нећете добити. Када ћемо ми изаћи из ње? Када се створе околности. Запад је бијесан и мислим да би они радо на некима као што смо ми показали своју снагу, зато ћемо и ми мало причекати, јер нисмо ирационални – навео је Додик.

Додик је навео да се свијет мијења.

– Европљани сада буквално јаучу за собом – пада им стандард, дешава им се улица тако да нам дође да кажемо “људи, можемо ли ми вама нешто помоћи, а не да ми од вас очекујемо помоћ?” Каква је то илузија најбоље описује миснистарка спољних послова Немачке која је рекла да њих не занима народ, већ жеља да остану на украјинској страни. Не занима те? Па занимаће те када народ дође на улицу, а нема политичара који не реагује на улицу. Ангела Меркел је имала другачији став, она је била свјесна да њемачка привреда не може да опстане без руског гаса и због тога је инсистирала на Сјеверном току. Онда су дошли ови трећеразредни “зелени” који се играју политике, који су набилдовани Сорошевим вриједностима и нареде да се Северни ток затвори. И сад јаучу да немају плин. У чему је лудило? Путин крив? Како је он крив када је пустио да се изгради Сјеверни ток и пустио гас? Е ако нећете Сјеверни ток онда га платите три хиљаде долара у односу на претходних 500. Морате да платите своју политику. Свако плаћа своју политику – закључио је Додик.

Подијели: