Нема народа којем суд одређује када је створена нека држава – Српска рођена 9. јануара

08.01.2023.

Нема народа којем суд одређује када је створена нека држава – Српска је рођена 9. јануара, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на свечаној акаедмији поводом Дана Републике, која је одржана у Бањалуци.

– Када сам 1992. године дизао руку на одлукама прве Скупштине Републике Српске, ни сањао нисам да ћу 31. годину касније овдје говорити. Дан када смо са поносом донијели тешку и неизвјесну одлуку о формирању Републике Српске, јер другог избора нисмо имали. Били смо јединствени без обзира на политичке партије, идеологије – поручио је Додик.

Он је додао да је поносан на генерацију политичара која је створила Републику Српску.

Додик је поручио данас у Бањалуци да је српски народ Републику Српске прогласио у миру, без иједне људске жртве, те да у том тренутку није имао другог избора уколико је желио опстати на овим просторима.

“Ниједан пуцањ се није чуо у времену формирања Републике Српске. Нудили смо разне приступе да сачувамо мир, а неки су говорили да су спремни да жртвују мир за БиХ. Да су Срби тада хтјели БиХ, сада би Срба овдје било у малим постотцима”, рекао је Додик на свечаној академији поводом обиљежавања дана Републике Српске.

Он је додао да сада Срба има мало у Федерацији БиХ и да их је и то мало опстало захваљујући Српској и Србији.

“Говоре нам да не можемо да обиљежавамо Дан Републике 9. јануара. Нема народа на свијету којем неки суд одређује када му је створена држава, па неће ни нама овдје. Знамо када смо је формирали”, поручио је Додик.

Он је истакао да Срби и Српска никада нису и не желе никога да вријеђају.

“Честитам Дан Републике Српске – 9. јануар, дан када смо са поносом донијели тешку, а рекао бих тада и неизвјесну одлуку о формирању Српске”, истакао је Додик.

Он је додао да је поносан што је био дио оних који су донијели одлуку о формирању Српске, када су сви били јединствени без обзира на политичку партију и идеологију.

“Поносан сам на генерацију политичара која је створила Републику Српску. Оне исте који су своја политичка опредјељења претворили у личну и породичну трагедију, који су били спремни за идеју слободе Републике Српске и прихвате улогу мученика по разним бјелосвјетским затворима и данас тамниче само зато што су неки хтјели да нам кажу овдје да су они били у криву. Народ Републике Српске никад их не криви и зна да није било те генерације људи не би имали овдје нашу слободу”, нагласио је Додик.

Додик је истакао да је поносан на историју Срба, да није сретан што је она страдалничка, те да пропаганда која се проводи посредством медија може младе генерације да одведе на странпутицу, због чега је једини начин живота на овим просторима да се вратимо и исходиште тражимо у нашој историји и страдању.

Он је додао да о величини српског народа говори и то да је 1918. године када је природно било да направи велику државу на простору Србије, БиХ, Далмације и Црне Горе одлучио да слободу да другима који су на крају тог вијека отишли из заједничке земље тврдећи да су баш Срби ти који су највећи злочинци и којима треба да се свете кроз различите облике и начине.

Додик је подсјетио да су Срби само за вријеме турске окупације на простору садашње Републике Српске дигли 140 устанака, те да никада Срби нису ни престали да се боре за слободу.

“Волимо Републику Српску јер смо Република ми. Република која је загледана и воли Србију. Шта је нормалније него волити свој народ. Нисмо босански Срби, а стално нас тако квалификујете и онда када ми некима нешто кажемо, они се љуте, јер наводно не можемо да говоримо оно што нам неки са стране не кажу шта треба да урадимо”, истакао је Додик.

Он је рекао да политичари које је народ бирао морају да искористе ово вријеме и обједине српски народ и кажу шта желе у деценијама које предстоје.

“Зашто неки други народи могу да имају једну државу, а Срби не могу?”, упитао је Додик.

Он је рекао да је увјерен да је снага Српске и Србије већа него икада, те да се снага народа одређује у вољи тог народа да живи и остане овдје.

“Свијет се промијенио и свијет који долази биће другачији. У том новом свијету ми морамо да будемо једно, јединствени, јер је то једини начин да Срби као нација промакну и ова тешка и будућа сложена времена”, нагласио је Додик.

Он је поновио да су Срби имали тешку страдалничку историју, да је Јасеновац отворена жива рана српског народа, гдје је побијено више од 500.000 Срба, у којем је више од 40.000 дјеце држано у логору, те да су према усташкој идеологији по једна трећина прекрштена, побијена и расељена.

“Једина заблуда, коју као представник народа, не желим да посијем овом народу је да је могуће да живимо више у мултиетничким државама у којима је Србима увијек било спремно потпуно уништење или нестајање. Хоћемо своју државу. Зашто то не можемо да кажемо?”, рекао је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска формирана 9. јануара 1992. године да буде независна држава, а не да буде у било чијем дијелу.

“Прихватили смо Дејтонски споразум, зато што смо морали да уђемо у дане мира. Скршили су га злотвори, то им је било мало, па нам шаљу лажног високог представника који размишља шта да ради са Додиком и Републиком Српском. Кажем му – нећеш ништа урадити. Ово је моја земља, није твоја. Овај народ је бирао мене, а не тебе. Тебе није изабрао чак ни Савјет безбједности УН”, рекао је Додик.

Он је додао да они који желе да живе у БиХ упорно наговарају лажног високог представника да све што треба да уради буде лоше за Републику Српску.

“Вјерујем у Републику Српску. Не дам Републику Српску, наш идентитет, слободу и нећу дозволити да нас ико тлачи и понижава. Нека живи Република Српска, Србија и српски народ гдје год се налазио. Живио 9. јануар и наша слобода”, закључио је Додик.

– Прихватили су улогу великомученика, и данас неки од њих су у свјетским казаматима. Они су у програму објединили српски народ, а уједно и побјегли од страдалничког, јер Република Српска је побједа – нагласио је Додик.

Додик је поручио да Срби никада нису престали да се боре за слободу.

– Да су Срби хтјели БиХ те 1992. Срба би овдје било тек у малим постоцима као што их данас има у ФБиХ – рекао је Додик.

Подијели: