НЕМОГУЋЕ ОПРОСТИТИ: Усташе су у НДХ убиле 74.642 српске дјеце

19.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да су усташе у Независној Држави Хрватској током Другог свјетског рата убиле 74.642 дјеце од којих је најмлађа жртва била стара само један дан, истичући да је монструм од те државе једини направио и логоре за та недужна бића, кроз које је прошло и 32.000 козарачке дјеце.

– Та дјеца су била једина на свијету која су имала свој логор! То су била српска дјеца и то је резултат званичне политике НДХ. Они су били у стању да се иживљавају над новоређенчетом, над невиним малишанима чисте душе који нису ни почели да живе, а већ су видјели сву монструозност усташтва и фашизма, силу моћних над немоћним… И наравно, данас то нико не спомиње осим нас Срба. И у вријеме комунизма нико није говорио да су српска дјеца завршила у логорима смрти које су усташе баш за њих отварале, као што се није причало, у ствари заташкавали су се многи злочини почињени над нашим народом. Ћутало се и о злочинима усташа под командом највећег усташе међу њима Јуре Францетића над Србима Сарајева, Романије, Сокоца, који су бјежећи од крвничке каме према Вишеграду спас налазили у леденој Дрини, гробници бројних Срба – подсјетио је Додик.

О бестијалности усташа, рекао је Додик, говори и податак да су се чак Нијемци, а посебно Италијани згражавали над недјелима које су чиниле усташе над српским народом.

Поводом обиљежавања Дана сјећања на убијену и уморену дјецу од усташа у НДХ, Додик је нагласио да је српски народ увијек био слободарски, на страни антифашизма, истине и правде и зато данас у својој Републици Српској – у миру створеној, у рату одбрањеној – цијели српски народ мора, може и хоће да његује културу сјећања, јер је то најмање што може да учини за пострадале претке, а био их је огроман број.

– Убијали су нам дјецу, села на Козари остала су без мушких глава, није било младића за војску деценијама, хтјели су да нас затру, да нам посијеку коријење, да нас нема. Али ми смо народ слободе и увијек ће нас бити и стога у ова времена, када су Република Српска и њене институције изложене разним притисцима, када желе да нам отму имовину, желе од нас да направе националну мањину без икаквих права, потребно је да се држимо заједно, да се боримо за очување Републике, јер све ово што чини политичко Сарајево и дио међународне заједнице чини с јасном намјером да нас нема, да од Републике Српске остану само контуре на географској карти – указао је предсједник Републике Српске.

Додик је поручио да нико никада не смије себи да дозволи да подлегне било каквом притиску и уцјенама и од Републике Српске направи једно велико ништа, земљу без имовине, без права, без свега оног што пише у Дејтонском мировном споразума.

– Дјецу не опраштамо, колико год било хришћански опростити, дјецу је немогуће и опростити и прежалити, а камоли заборавити. И зато нека нам ти недужни животи, та невина дјечија лица буду увијек у мислима и пред очима када разговарамо са онима који би поново жељели да праве логоре за Србе и да униште Републику Српску – поручио је предсједник Српске.

Он је указао да Републику Српску и српски народ на то обавезује тешка прошлост, страдалнички 20. вијек, и Козара, и дјечији логори у Јастребарском, у Сиску, Стара Градишка и Јасеновац, Брод на Дрини, Пребиловци, Подриње, Романија, Херцеговина…

Подијели: