Неприхватљиво да амбасадор држи слово лидерима у БиХ

02.11.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је неприхватљиво да један амбасадор, био он и амерички, држи слово члану Предсједништва БиХ, па и осталим лидерима у БиХ, прелазећи границу не само доброг дипломатског понашања, већ и личне пристојности.

На питање Срне да прокоментарише писање амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија на свом блогу да је “предсједник Додик, умјесто да се фокусира на стварна питања која брину грађане – корупцију, слабу могућност запошљавања и инфлацију, одабрао да напада дејтонски поредак и подрива државне институције”, српски члан Предсједништва БиХ је одговорио да је штета што амбасадор Марфи својим иступима показује да је он у ствари страна у сукобу у БиХ, а не представник државе гаранта Дејтонског мировног споразума, који је урушен понајвише захваљујући представницима САД који су посљедњих 30 година овдје долазили у различитим улогама.

– Популизам који показује амерички амбасадор причом о борби против криминала и корупције је покушај да се прикрије да је управо међународна заједница креирала рјешења противно Дејтонском споразуму, која не да нису дала рјешење за корупцију и криминал, него су постали извор и корупције и криминала. Дакле, амбасадор Марфи се буни и бори против онога шта су његови претходници креирали кршећи међународни споразум. Рачуне за међународне експерименте би да пошаље легално изабраним политичарима у БиХ, који нису учествовали ни на који начин у креирању лоших рјешења – истакао је Додик.

Додик је рекао да задивљује како амерички амбасадор примјећује шта је он рекао на скупу грађана Републике Српске, а не примјећује шта од САД фаворизована опозиција у лику СДС и ПДП ради и говори данима.

Он је подсјетио да су неки од опозиционара упали и у просторије ЦИК-а узнемиравали чланове те комисије, али амбасадор очито или потписује туђе текстове или му не доносе све вијести.

– Не желим да вјерујем да само прати шта говори Милорад Додик. Али, ако баш прати шта говори Милорад Додик поручио бих му на крају да поштујемо САД, њихову снагу и моћ, али да прије свега поштујемо себе и лични интегритет и интегритет Републике Српске, онакве каква је договорена у Дејтону. А амбасадор је својим текстом насрнуо и на једно и друго. Надам се да ће се брзо вратити у оквире доброг дипломатског понашања, схватити да он овдје није домаћин него гост. И то нашом вољом – поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Подијели: