Њемачка је спонзорисала НДХ, усташки покрет, убијање, а данас спонзорише резолуцију

12.05.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је Њемачка спонзорисала Независну Државу Хрватску, усташки покрет, убијање, а данас је спонзор резолуције о Сребреници која треба да страдални српски народ стави на тамну страну историје.

Додик је у Доњој Градини истакао да се у Сребреници није десио геноцид, али јесте на овом мјесту и да је то неупоредиво.

“Број није ни важан, колико је важно ко се појављује иза свега тога”, рекао је Додик и додао да је резолуција политички документ.

Он је напоменуо да су Срби имали два антифашистичка покрета, партизански и отаџбински, те је поносан што у протеклом рату није било подјеле међу Србима.

“Уједињени смо данас више него икад, никада више нисмо посвећени томе да покажемо праву истину”, истакао је Додик и навео да предсједник Србије Александар Вучић улаже напоре, као и да српски народ има бројне пријатеље.

Он је упитао како је послије резолуције могуће да се наставе заједнички доносити одлуке са Бошњацима. Не идемо даље, а наћи ћемо начин како”, рекао је Додик.

Овдје су, каже Додик, да бране не само Републику Српску, већ са Србијом бране и интересе српског народа, свидјело се то коме или не.

Он је навео да ће наредне године ова манифестација бити још већа, увјерен да ће тада бити сви на окупу да се каже да је српски народ страдални, а да је и са другим народима који страдају солидаран.

“Наша је жеља да све то престане, а да би то престало, морају да се макну велики, да оду у неку историју која је достојна само њима, али никада не смијемо заборавити шта су нам урадили”, рекао је Додик.

СРБИ СУ НАРОД МИРА И БОРИЋЕ СЕ ПРОТИВ СВИХ НЕПРАВДИ

Додик је поручио да су Срби народ мира, да ће се борити против свих неправди и обезбиједити тај мир и за друге на овим просторима.

Он је истакао да бол за страдалима који несумњиво траје и данас и да неће нестати јер би то значило да се српски народ одрекао жртава.

“Овдје смо да поручимо нашим прецима да смо свјесни њиховог мученичког страдања, јединственог у историји и да поручимо младој генерацији да мора да схвати ово због себе, а не да то схвата као терет”, додао је Додик.

Он је изразио задовољство што ће, и поред свих перипетија, Република Српска и Србије, на приједлог предсједника Србије Александра Вучића почети једно, за ову генерацију свето дјело – изградњу на овом мјесту монументалног споменика укупних страдања српског народа, не само у Јасеновцу, него свуда тамо гдје је Србима тешко доћи, гдје их ограничавају и онемогућавају им обиљежавања.

“Зато сам поносан на Републику Српску и знам да Српска није на овом мјесту, не бисмо ни ми били овдје. Спријечили би да дођемо, као што спречавају данас и представнике Руске Федерације да дођу на обиљежавање на мјесто страдања Руса”, навео је Додик и подсјетио да је више од 28 милиона Совјета погинуло у Другом свјетском рату.

Додик је поручио да су Срби у Републици Српској, Србији, Црној Гори припадници једног народа у историји јер вјерују у Српску православну цркву, свој идентитет и све што им припада.

Он је додао да Срби никада нису мрзили друге и другачије, да су им давали слободе, били солидарни и увијек покушали да људски помогну, те да то чине и данас.

“Али, немојте покушати да више икада нама онемогућите да имамо свој начин живота, да се посвећујемо својим жртвама, славимо своје славе, пишемо ћирилицом и говоримо српским језиком”, поручио је Додик.

Додик је нагласио да је мир највећи улог који улаже српски народ.

“И онда кад нас тлаче и безочно отимају Косово и Метохију и прогоне Србе са тог простора, када у Црној Гори не желе да прихвате наш идентит, у Хрватској нас сматрају мањинама, или у Словенији не дају ни статус националне мањине, у Македонији отимај нашу цркву, ми морамо да кажемо да смо један народ и да хоћемо да живимо у миру”, закључио је Додик.

Подијели: