Њемачка окупирала БиХ својом политиком, али не може нас у Српској

04.03.2024.

Њемачка је окупирала БиХ својом политиком, али не може да окупира нас у Српској. Став Српске је увијек био јасан – да смо за европски пут, али с нашим јасним уставним надлежностима, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Видим да министарка иностраних послова Њемачке Аналена Бербок долази у БиХ да поново просипа своје фрустрације о сецесији, прича о реформама и владавини права, а онда нам пошаље и подржава лажног Кристијана Шмита и покаже да овдје нама ни “п” од владавине права – истакао је Додик у објави на Иксу.

Поновио је да не постоје планови за сецесију.

– Ако некад и дође до одлуке о независности, она ће бити резултат дјеловања лажног високог представника Шмита, који покушава да уруши Републику Српску и којег подржава Бербокова – истакао је Додик, реагујући на изјаву Бербокове да се “Њемачка одлучно супротстављамо свима онима који својим фантазијама о отцјепљењу БиХ постављају препреке на путу ка ЕУ”.

Истакао је да се види да Њемачку потреса афера у вези са плановима да се њиховим ракетама гађа Кримски мост.

– Познато је да су кренули с причом о слању шљемова и гаћа, а завршили с ракетама којима би била гађана Русија. Нико више не вјерује ни Бербоковој ни у њемачке добре намјере – истакао је Додик.

Истакао је да Бербокова какве год да пошаље поруке за БиХ, оне су истрошене и без смисла.

– Може и даље да прича негативно о Републици Српској и Додику, али то неће промијенити чињеницу да је њена влада на историјском минимуму подршке у Њемачкој, опет све то захваљујућ и њеној лошој политици – навео је Додик.

Нагласио је да би било добро да Њемачка престане с негирањем српских права у БиХ и да отпочне дијалог са, а не “да нам пресуђује без аргумената, слушајући свог лажног, никад прихваћеног Шмита”.

– Она је данас у БиХ да се лажно представи као неко ко помаже, а у суштини жели да прибави поене на већ донесену одлуку да се БиХ да преговарачки статус без датума отпочињања истих. То ништа не значи без датума, а партнери у власти на нивоу БиХ су се усагласили да то оквалификују као ништа. А могла би бити корисна. Рецимо да поведе лажног Шмита кући да ужива у својим пензионерским данима, а не да нас замлаћује – закључио је Додик.

Подијели: