Њемачка се превише петља у БиХ

13.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да се либерални пројекти њемачког специјалног изасланика за западни Балкан Мануела Зарацина који се залаже за принцип “један човјек један глас” овдје не могу да приме и да је то антиуставна категорија.

“Зарацин је свашта рекао. Имају луксуз да свашта говоре и навијачки су расположени према муслиманима и подржавају ту врсту приче. Ти његови либерални пројекти које имају по Њемачкој овдје не могу да се приме”, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Додик је навео да је та прича Зарацина апсолутно неприхватљива и антиуставна категорија јер се зна шта су изборне јединице, преноси Срна.

Према његовим ријечима, да се по принципу “један човјек један глас” размишљало у Дејтону никада не би дошло ни до мировног споразума, ни до Устава БиХ.

Додик је подсјетио да се Зарацин изјашњавао и у вези са законом о клевети, устврдивши да је у Њемачкој клевета кривично дјело, а да њихов изасланик овдје држи предавање како нешто не треба.

“Овдје није прича о клевети. Овдје је ријеч о истини и говорити истину је врхунска ствар”, објаснио је Додик.

Он је указао на то да Њемачка, осим кривичног дјела клевета има и кривично дјело срамоћење, за шта је превиђена казна затвора.

“Сада они нама држе предавања како ми треба нешто да радимо европски. Ето, урадите европски, ви водите ЕУ, а не ја. Један број људи је јавни простор користио за клевету и неистине и били су у функцији страних служби. Због тога се подигла нека галама о клевети и закону о невладиним организацијама које Америка сматра страним шпијунима”, рекао је Додик за Срну.

Он је додао да је Зарацин тек неки савјетник у Њемачкој који је спремљен на Балкан јер нису знали шта ће с њим, па сада овдје нешто говори.

“Важније је шта ја кажем, него он. Оно што кажем ја то ће бити, а оно што он каже – неће. Њемачка се иначе превише петља овдје. Петља се на страни муслимана, што је неприхватљиво и ми ту тенденцију видимо”, рекао је Додик.

Говорећи о закону о клевети у Републици Српској, Додик је рекао да се не ради о томе да се некоме намеће забрана, већ о томе да се покаже истина.

“Када смо кренули са овим законом, сјели смо у оквиру партије и рекли да то треба да се уради. За то смо добили подршку коалиционих партнера који су неки дан на састанку рекли да неће одустати од овог закона”, навео је Додик, преносе Независне.

Подијели: