Нова влада да изучи модалитете за замрзавање цијена

30.11.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да ће нова влада Српске имати задатак да изучи све модалитете замрзавања цијена основних животних намирница, с тим да ће, у том случају, буџет Српске морати имати средства за субвенционисање евентуалног повећања трошкова производње.

Додик је рекао да ће заједно са произвођачима хљеба бити пронађен модалитет за ограничење цијене хљеба, те да ће се видјети шта је у том питању оправдано, а шта не.

“Сви знају да су се неки улази за производњу повећали, прије свега нафта, али желим да кажем да смо остали на цијени струје за произвођаче која је најнижа у Европи. То значи да предузећа која производе хљеб плаћају исту гарантовано ниску цијену. Разговараћемо са њима да им задржимо ту цијену, а да они задржавају цијену хљеба”, рекао је Додик новинарима.

Он каже да је реално дошло до поскупљења у свим областима индустрије, на шта је Српска реаговала повећањем плате од десет одсто, а од 1. јануара повећање ће бити пет одсто.

“То би била реакција на оно што јесте инфлација која се у овом тренутку званично води као 16 одсто. Ако томе додате да смо линерано свима исплатили по 100 KМ да бисмо балансирали између најнижих и највиших плата и повећали основ за обрачун, то је већ квалитетно другачији приступ питању плата”, истакао је Додик.

Он је напоменуо да је повећање најниже плате стални захтјев синдиката, те да остаје да се види шта ће мандатар Радован Вишковић представити као политику будуће владе у том смислу.

“Мислим да смо са једним дијелом синдиката имали договор да управо то питање ријешимо једнократном линеарном исплатом за све запослене по 100 KМ. Самим тим најнижа плата је повећана у том погледу и она остаје на том нивоу”, навео је Додик.

Подијели: