Обиљежено 78 година од операције “Халијард – ваздушни мост”

08.10.2022.

Бољанић је мјесто наших будућих окупљања, не само на један дан, већ треба да буде мјесто гдје ће се током читаве године проводити активности, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, на обиљежавању 78 година од операције спасавања савезничких пилота 1944. године, назива “Халијард – ваздушни мост” у Бољанићу код Добоја.

– Ово је важан догађај, којем нажалост није било дозвољено да се спомиње, да буде видљив. Тада смо имали двије савезничке војске, ону окупљену око Драже Михаиловића, и партизански покрет. Срби су били у обје и били су на правој страни историје – нагласио је Додик.

Он је повукао паралелу из догађаја из Другог свјетског рата и дешавања на опвим просторима почетком 90-их година прошлог вијека.

– И грађански рат у БиХ био је само наставак историје. Срби су сада као и тада бранили своје куће, своју слободу. То је истина, а све друго припада фалсификовању историје и спиновању оних који нам желе лоше – поручио је Додик.

Он је нагласио да је поносан на претке који су спашавали савезничке пилоте.

Обиљежавању је присуствовала и Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, као и низ других делегација.

У акцији коју су спровеле снаге Југословенске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, спасено је више од 500 пилота, а у Бољанићу шездесет савезничких авијатичара.

Подијели: