Очување мира и стабилности главни национални циљ

08.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Дан Републике представља слободу и да је главни национални циљ Српске очување мира и стабилности.

Додик је рекао да се Дан Републике обиљежава са жељом да сви, без обзира на вјеру и нацију, живе слободно, сарађују и имају иста права без обзира што је Република Српска држава српског народа.

“Наш главни национални циљ јесте очување мира и стабилности. Наш национални и државни циљ јесте да очувамо Дејтонски мировни споразум, да очувамо Устав БиХ онако како је написан, а не како га тумаче разни пролазници”, изјавио је Додик новинарима у Бањалуци након свечане академије у Бањалуци поводом Дана Републике.

Он је истакао да Република Српска жели стабилност, интеграцију у глобални свијет и да нема намјеру да било коме чини лоше.

“Република је наша идеја и опредјељење и са тим опредјељењем идемо у будуће године нашег живота”, нагласио је предсједник Српске.

Говорећи о одликовању које је поводом Дана Републике додијелио предсједнику Русије Владимиру Путину, Додик је рекао да односи Републике Српске и Русије нису везани за сукоб у Украјини и да је Путин заслужио то одликовање јер је заштитио Дејтонски мировни споразум.

Он је истакао да се Српска не може одрећи људи који су гаранти Дејтонског мировног споразума и који су учинили све да се на прави начин тај споразум заштити.

“Ово одликовање је давно прије планирано. Годину и по прије о томе се разговарало и то је приједлог који су многа удружења и групе пријатеља у Републици Српској предложили. Да није било сукоба у Украјини, ово би се једнако десило јер се то припрема дуже вријеме”, рекао је Додик.

Упитан да ли очекује евентуалне санкције, Додик је рекао да није задужен да своје понашање одмјерава према томе да ли ће неки увијеђени појединац “коме не иде у властитој држави” предлагати санкције.

“Ми овдје радимо како ми мислимо да је нама најбоље. Руска Федерација је показала своје објективно лице овдје присуствујући политичком животу као чланица Савјета за спровођење мира, а неки други су кршили Дејтон када се Русија томе супростављала. Ово нема никакве везе са Украјином без обзира што ће многи на тај начин да то повежу”, рекао је Додик.

Он је истакао да га радује то што ће за пар мјесеци бити у прилици да Путину лично уручи одликовање.

Коментаришући ставове одређених бошњачких удружења који се противе обиљежавању Дана Републике, Додик је рекао да је свечаној академији поводом Дана Републике присуствовало много Бошњака који поштују Републику Српску.

“Зашто би ми промијенили своје понашање зато што нешто СДА каже?! Зашто СДА није проговорила када се рушио Дејтонски споратум, зашто прихвата лажног високог преставника?! Ко су они да нама уопште нешто говоре?”, упитао је Додик.

Српска је стабилна, има самопоуздање и народ који је воли

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се Република Српска у протеклих 30 година изборила са многим изазовима, данас је стабилна, има самопоуздања и вјеру у себе и народ који је воли.

Додик је истакао да данас постоји веће повјерење у Српску него прије 10, 15 година када су снажне интервенције, прије свега, странаца указивале на то да ће бити разграђена и изгубљена.

“Република Српска није ни разграђена, ни изгубљена. Данас је јача, има самопоуздање и вјеру у себе и има народ који вјерује у њу и воли је”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је указао да народ Републике Српске разумије да су борба за национална права и идентитет важнија од много чега другог.

Жеља му је, каже, да Српска опстане као снажна и да буде предата новим покољењима као неупитна друштвено-политичка и територијална заједница.

Додик је рекао да становништво у Српској није безбједносно угрожено, да нема социјалних изазова, а да такозване невладине организације, које плаћају странци, праве атмосферу да у Републици Српској ништа не ваља.

Он је изразио увјерење да ће се у Српску вратити многи који су отишли у иностранство, те истакао да Република Српска треба да постане информатичко друштво.

“Међутим, ми не смијемо да изгубимо нашу душу и идентитет, ни Божић, крсну славу, писмо, језик, ни Цркву, све то морамо да имамо. Нема наше слободе, ни битисања без таквих ствари”, поручио је Додик.

Предсједник Српске сматра да је млађим генерацијама потребно више приближити националну историју, те се вратити традиционалном начину образовања, јер, како каже, народ који изгуби своју националну генезу не заслужује да буде народ.

Додик је навео да Српска организовањем дефилеа представника њених легитимних институција у Источном Сарајеву поводом Дана Републике никога не провоцира, већ шаље поруку да живи у том, али и осталим својим градовима.

“Република Српска је једнако и Бањалука и Требиње, Источно Сарајево, Бијељина, Зворник, Приједор, Добој, Нови Град, Лакташи, Теслић…Српска је интегрална и никада не смије изгубити осјећај да је интегрисана и да сви људи живе исте вриједности о Републици Српској”, рекао је Додик.

Додик је нагласио да је Република Српска створена у миру, да није ратна творевина, те запитао како је могуће да Српска, која по некима није постојала до Дејтона, потпише Дејтонски споразум или Устав.

Он је истакао да је Српска била формирана територијална државна заједница.

“Ми смо ту своју независност живјели до Дејтона, то њима смета јер би се могли поново вратити на ту причу, а они нас тјерају да се вратимо на то”, рекао је Додик за Радио телевизију Републике Српске.

Говорећи о безбједносном аспекту, предсједник Републике Српске је навео да постоје они који мисле да ствари нису завршене на Балкану и да БиХ треба другачије да изгледа, размишљајући о неком кобном дану када би могли остварити такве циљеве.

Додик је рекао да, са друге стране, Срби немају потребу за било каквим ескалацијама безбједносних проблема.

Он је напоменуо да се геополитика мијења, те да епицентри геополитичких фактора нису више исти, док има много нових који теже да себи обезбиједе мјесто у расподјели глобалних сила.

“Запад је имао једноставан приступ свих ових деценија да рјешења прави на терет и штету Срба, тако да је кренуо са причом о Косову, нас је овдје заробио у концепту који су они предложили да траје једно вријеме, па ако се не покаже, онда да се нешто друго чини”, рекао је Додик.

Додик је навео да људи који се мијењају сваке двије до три године и изнова проводе концепцију договорену 90-тих година нису разумјели или не желе да схвате да се свијет промијенио, те даље гурају причу о томе да све на Балкану треба намирити на штету Срба.

Он је поручио да су због тога Срби нестали као политички народ у Хрватској, у Словенији немају ни статус националне мањине, а у Црној Гори је њихов положај нападнут са становишта концепције стварања нове црногорске приче, односно нације.

“Да не причам о Косову гдје су наши људи апсолутно изложени свему овоме што гледамо посљедњих дана, а потпуно неоправдано Запад је стао само на једну страну, игноришући било какве српске захтјеве за било каквим разговорима о томе да се на неки начин та концепција доведе на неки реалнији основ, не само на Косову”, додао је Додик.

Он сматра да у овом тренутку БиХ егзистира на бази неког притиска који долази са Запада који говори шта се смије, а шта не смије.

“Не вјерујем у БиХ коју они граде, а вјеровао сам да је могућа дејтонска и кад су је разградили, питање је шта са БиХ и како ће се то све дешавати”, рекао је Додик и додао да никада није оклијевао када је ријеч о борби за Републику Српску и да види да и већина грађана који живе у њој исто размишља.

На питање шта му даје снагу да истим жаром ради у политици и у зрелим годинама, Додик је рекао да је то одговорност, да не жели да разочара људе и да су све његове побједе у континуитету доказ да је радио у складу са оним што људи мисле да је добро.

Он је рекао да је поносан на оснивање Фонда за лијечење дјеце у иностранству, који има 16 милиона КМ на рачуну и способан је да промпто интервенише, те напоменуо да је до сада 510 дјеце лијечено у иностранству.

Додик је додао да је поносан и на законско рјешавање питања да у породици са четворо и више дјеце један родитељ има плату 750 КМ и плаћене доприносе.

“Није то пало с неба, то је уз велико одрицање овог народа и правилно управљање владајуће структуре која је усмјеравала у ресурсе”, истакао је Додик и додао да је много урађено у тешком, изазовном времену, те подсјетио на бројне урађене пројекте.

Крајњи циљ слободна РС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је вечерас на свечаном пријему поводом Дана Републике да се Српска очувала у скоро немогућим условима за Србе и да је крајњи циљ слободна Република Српска.
Додик је рекао да Српска слави значајан догађај, 31 годину постојања.

“Узели су нам много, али нису узели душу. Надам се да ћемо досегнути крајњи циљ, а то је слободна Република Српска”, рекао је Додик у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци.

Он је навео да је свакодневно свједок покушаја отимања српске историје и културе и присвајања важних историјских личности важних за српски народ, те додао да то неће успјети онима који то покушавају и да Срби немају разлога да се стиде своје историје и постојања.

“Не могу носиоци антифашистичке борбе бити они који су се борили у `Ханџар дивизији`”, рекао је Додик.

Он је додао да Срби неће пристати на превару да праве грађанску земљу.

“Нека свако има своју државу и организује се онако како мисли да треба да живи”, истакао је Додик.

Он је захвалио Србији и предсједнику Александру Вучићу за подршку и помоћ Републици Српској.

“Хвала и гостима из Француске, Словеније, Мађарске, Македоније, Црне Горе и другима који су дошли да заједно са нама прославе Дан Републике”, нагласио је Додик.

Предсједник Српске присутне је поздравио традиционалним поздравом “Мир Божији, Христос се роди”.

 

Подијели: