Од америчке амбасаде Марфи направио опозициону партију

11.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су се некада саопштења америчке амбасаде читала с пажњом јер су се оглашавали с јаким разлозима или јаким порукама, онако како су се оглашавале амбасаде великих сила.

Међутим, амбасадор САД у Сарајеву Мајкл Марфи од америчке амбасаде направио је опозициону партију са задатком да коментарише изјаве представника владајућих партија и тако свакодневним писанијама понижава државу коју представља – рекао је Додик за Срну упитан да прокоментарише саопштење Амбасаде САД у којем су навели да “неће мирно гледати ако предсједник Републике Српске буде радио на потпиривању новог сукоба у БиХ”, те да ће САД, како кажу, “стати у заштиту територијалног интегритета, суверенитета и мултиетничког карактера БиХ”.

– БиХ не може помоћи нико, ако јој ми нећемо помоћи, али угледу своје земље Марфи може одмоћи. Приватни рат који Марфи води против мене не служи на част ни њему ни САД, које би требало да знају шта Марфи ради у БиХ. Он није тумач Устава БиХ нити Дејтонског споразума, нити он или било ко може навести којом одредбом је забрањено отцјепљење од БиХ – истакао је Додик.

Предсједник Републике је нагласио да због грађана Српске жели да истакне да амерички амбасадор не говори истину када говори о Дејтонском мировном споразуму и могућностима које је Република Српска добила тим споразумом.

– Без пристанка Републике Српске неће бити сарадње ни са ким, па ни са НАТО савезом, ако то буде супротно интересима Републике Српске – поручио је Додик.

Подијели: