Одбацивање страног интервенционизма – нова шанса за БиХ

29.09.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је данас да би одбацивање страног уплитања могло донијети бољи живот у БиХ.

Додик је истакао да би се нова шанса са БиХ створила када би се народи који живе у овој земљи договорили да кажу да је доста интервенционизма.

– Ово што имамо на дјелу је интервенционистичка политика странаца који се вјежбају овдје и најчешће на једној, другој и на трећој страни изазивају анимозитете. То не треба да говорим, то све види – рекао је Додик новинарима у Добоју.

Српски члан Предсједништва је напоменуо да је тај западни свијет који је раније био веома обећавајући данас веома нестабилан, те да нико не може да каже да је ЕУ данас оно што је била прије десет година – мјесто гдје су се тражила рјешења.

– Данас када идемо на састанке они почињу с тим да ми као морамо нешто да урадимо, јер морамо разумијети како је код њих тешко. На крају тих њихових елаборација о тежини живота мени дође да их питам: `Па добро можемо ли ми помоћи да ви нешто боље живите?` Дотле се дошло – каже Додик.

Према његовим ријечима, завршава се један период унилатералне, односно, монополистичке позиције једне суперсиле и чињеница је да се ствара свијет који препознаје неколико центара моћи.

– Америка је и данас најмоћнија сила свијета и то је несумњиво. Али, Америка није више као некада политички и финансијски центар свијета. То се полако губи, али остаје војни центар свијета и најбоље је заобићи Америку у том погледу конфронтације – рекао је Додик.

Он сматра да су вриједности које су долазиле са Запада на неки начин изгубљена и најчешће када дођу представници из Брисела, што знају и представници локалних заједница, увијек кажу да се нешто уради јер је потребно ЕУ.

– Много ствари смо урадили и нисмо ушли у ЕУ. Они су одједном из само њима знаних разлога састали се једног дана прије три мјесеца и рекли: `Украјина је кандидат, а БиХ није`. Каква је то порука нама и како да вјерујемо у то све? Шта мислите гдје да нађемо снагу да вјерујемо да имате добре намјере? – упитао је Додик и додао да не вјерује у постојање добрих намјера странаца.

Подијели: