Одбијање “тројке” да се разговара о Уставном суду и Изборном закону БиХ могло би да одбијање партнерства српске и хрватске стране

10.09.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би одбијање партнера из “тројке” да се разговара о питањима Уставног суда БиХ и Изборног закона БиХ могло да одбије партнерство српске и хрватске стране у власти на нивоу БиХ.

Истичући да су Република Српска и он до сада испоштовали све што је договорено са “тројком”, Додик је констатовао да се су партнери из “тројке” више почели да говоре о њему, него о суштинским питањима.

“Ми смо показали да смо озбиљни у договору и кад смо договорили тих пет закона ми смо их усвојили”, рекао је Додик новинарима на Јахорини.

Он је констатовао да то није било лако, да је наишло на оспоравање опозиције, али да сматра да је ово добра платформа и припрема за разговоре о Уставном суду БиХ.

“Ако нас одбију ови из `тројке`, одбили су и партнерство, не само нас, него и хрватску страну која тражи Изборни закон”, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, чињеница да је “тројка” изборе добила на промоцији равноправне заступљености може да се обије о политичку главу Хрвата и стави их на маргине било каквог одлучивања у будућим временима.

“Није потребно да Бошњаци у политичком смислу успоставе потпуно јединство, довољно је да успоставе већинско јединство и да Хрвата нема нигдје и Хрвати су тога свјесни. Без обзира што су ово промовисали као успјех, сљедећи пут их очекује изазов који неће моћи контролисати”, закључио је Додик.

Додик сматра да се у томе огледа лицемјерје донесених одлука, којима је и СДА хтио да се супротстави протестима, али је одустао кад је схватио шта може да се уради.

Он је рекао да се одржава почетна атмосфера у разговорима са “тројком”, али да и даље траже изговоре кад желе да избјегну одговор.

“Ми то не радимо колико год да боли. Урадили смо шта год смо обећали. Сад је речено да ћемо у септембру да радимо на питању Изборног закона и Уставног суда”, додао је Додик.

Он је подсјетио да је био договор да се за ова питања формира комисија коју предводи министар правде у Савјету министара Давор Буноза, али да је на прошлом састанку речено да су Савјет министара и Република Српска именовали своје чланове, док Федерација БиХ није.

“То је већ опструкција. Да ли ће уживати у тој опструкцији, видјећемо. Нисам сигуран како ће то изгледати”, рекао је Додик, констатујући да партнери из “тројке” морају много тога да испоруче јавности у Федерацији, бошњачком тијелу, док владајуће странке из Српске не морају више ништа.

Када је ријеч о попуњавању упражњених српских позиција у Уставном суду БиХ, Додик је навео да може да распише конкурс, али да је суштина да се Уставни суд БиХ реконструише и да се донесе закон о овој институцији.

“Неће бити изабран судија док се не деси нова конфигурација Уставног суда БиХ, што одлучује Федерација”, нагласио је Додик.

Подијели: