Одбрана сарајевско-романијске регије одредила даљу судбину цијеле Српске

16.06.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је одбрана Сарајевско-романијске регије једна од најважнијих битака у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, која је одредила даљу судбину не само ове регије, већ и цијеле Републике Српске.

– Зато не кажемо узалуд да је Сарајевско-романијска регија бедем одбране српског народа и Републике Српске. Како почетком 1992. године, тако и данас, 30 година након грађанског рата у БиХ, ова регија и град Источно Сарајево су од стратешког значаја за Републику Српску и њихова улога је од велике важности за све нас у Српској – нагласио је Додик за Срну поводом обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

Он је додао да је народ Сарајевско-романијске регије поднио највећу жртву у протеклом рату и да се слободно може рећи да су та регија и њен народ симболи патриотизма, храбрости, јунаштва и херојске борбе, али и симбол велике жртве која није нимало занемарива и као таква не смије бити никада заборављена.

Додик је истакао да је захваљујући припадницима Сарајевско-романијског корпуса, који је бројао око 20.000 бораца, одбијено 35 офанзива такозване Армије БиХ, а једна од најтежих, најизазовнијих, али и најславнијих битака изведена је половином јуна 1995. године када су мислимани извршили напад са намјером да пресијеку територију Републике Српске и заузму велики дио српске земље.

– Припадници Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске током цијелог рата бранили су своја огњишта, дјецу, жене и старце пред најездом разуларених припадника такозване Армије БиХ који су кидисали на све што је српско. Храбри припадници овог корпуса бранили су сваки педаљ српске земље, спријечивши тако зле намјере непријатељских снага, бранећи животима сваки милиметар своје отаџбине – нагласио је Додик.

Предсједник Српске је навео да је 16. јун веома важан датум у одбрани српских положаја на сарајевском ратишту који су готово свакодневно били изложени жестоким нападима муслиманских формација на свим фронтовима.

Он је подсјетио да је на данашњи дан 1992. године у акцији српских бораца успостављања саобраћајна комуникација Лукавица – Пале која је омогућила редовно снабдијевање потребним намирницама и санитетским материјалом становника српских насеља Грбавице, Лукавице и Српске Илиџе, те бржи превеоз рањених бораца у болницу Коран на Пале или даље према Србији.

Према његовим ријечима, на почетку рата муслиманске паравојне јединице заузеле су значајне коте на дијелу пута Лукавица – Пале, те је цивилно руководство тадашње општине Српско Ново Сарајево одлучило да се крене у ослобађање дијела ове веома важне путне комуникације.

Борбе су вођене цијели дан, а у вечерњим часовима српске јединице, које су чинили мјештани и протјерани Срби из Сарајева, навео је Додик, потиснуле су непријатеља и овладале путном комуникацијом и почели са утврђивањем положаја.

– Зато ћу увијек рећи да су Сарајевско-романијска регија и Источно Сарајево бедем одбране и колијевка Републике Српске. Заједно су расли, развијали се, градили и уздизали из пепела. Ова регија је завјет српским борцима који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

Сарајевско-романијски корпус бранио је и одбранио велики дио српске територије, али је, нажалост, велики дио иако одбрањен у рату, у миру припао ФБиХ. Храбри народ Сарајевско-романијске регије био је свјестан жртве коју су поднијели, али су се свјесно свега одрекли, и имања и кућа, да би сачувалу своју отаџбину, знајући да без ње нема ни слободе, ни будућности. Данас су свој нови дом наши у граду Источно Сарајево и његових шест општина- истакао је Додик.

Он је нагласио да данашње и будуће генерације никада не смију да забораве да је у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану ове регије живот дало више од 4.000 бораца Сарајевско-романијског корпуса, док их је око 10.000 рањено.

Предсједник Српске је рекао да о страдњу народа ове регије данас свједочи и Манастир Светог Георгија на Равној Романији, који је изграђен као вјечни помен и завјет српским јунацима, на чијим су унутрашњим зидовима исписана њихова имена.

– Данас нас у Сарајеву називају геноцидним народом, по амбасадама исписују увредљиве графите, представљајући само своје жртва жртвама протеклог рата, понижавајући туђе. Само на овом подручју, недалеко од Сарајева, убијено је више од 4.000 припадника Сарајевско-романијског корпуса. Превелика је наша жртва била кроз цијелу историју да би данас дозволили да нас неко назива геноцидним и никада то нећемо дозволити.

Ми се не играмо жртвама, не фалсификујемо податке, већ само поштујемо своје и тражимо и од других да то поштују, као што и ми поштујемо њихова страдања. Зато не смијемо дозволити да и једна српска жртва падне у заборав. Наша је дужност и обавеза, као и свих будућих покољења да чувамо успомену на њих – истакао је Додик.

Он је поручио да нам се никада више не смије поновити Стари Брод и Гаравице, многобројне масовне гробнице, јаме и српска стратишта за која нисмо ни знали, а које су комунисти вјешто крили и заташкавали.

– Свака жртва има своје име, и свакој од жртавама дугујемо захвалност за слободу коју данас имамо у својој отаџбини, у својој Републици Српској – нагласио је предсједник Републике Српске.

Подијели: